Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Borba protiv fašizma: Tuzlaci noseći bijelu traku prisjećaju se prijedorskih žrtava (FOTO)

Preuzmite sliku

Predstavnici Omladinskog pokreta “Revolt” i Građanske inicijative “Jer me se tiče” danas su na tuzlanskom Korzu obilježili Dan bijelih traka.

Podsjećamo, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naredilo nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”, ovako je zvučala propagandni poziv prosrpskih medija 31. maja 1992. godine na Radiju Prijedor.

To je bio početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u logore.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli ovaj poziv na radiju, pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Elmira Begić, predstavnica Omladinskog pokreta “Revolt” i Građanske inicijative “Jer me se tiče” Elmira Begić kaže da spomenute nevladine organizacije već nekoliko godina skupa obilježavaju Dan bijelih traka.

Ona je istakla da je obilježavanje bijelim zastavama i čaršafima 31. maja 1992. godine predstavljao prvi fašistički izraz nakon 1940-ih godina kada su se posljednji put koristili takvi načini obilježavanja drugog i drugačijeg.

“Želim da istaknem da danas noseći biječe trake šaljemo poruku borbe protiv segregacije i diskriminacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini, ali svakako i solidarnosti s porodicama žrtava, prije svega s porodicama 102 ubijene djece u Prijedoru, od kojih je najmlađe imalo samo 17 mjeseci”, rekla je Begić.

Ona je napomenula da jedna fašistička politika iz 1992. godine se nastala sprovodi i danas, nažalost živi i to u smislu da se roditeljima ubijenih Prijedorčana brani postavljanje spomen ploče u ovom gradu.

“S druge strane, tamošnjim vlastima je sasvim prihvatljivo da u današnjem društvu nagrade grada Prijedora budu dodjeljivane osuđivanim ratnim zločincima”, zaključila je Begić.

Učesnici danasšnje ulične akcije iz Tuzle su poručili da je učešće u jednom ovakvom obilježavanju njihova moralna i ljudska obaveza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,