Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Boračke organizacije Tuzle obilježile Dan Armije BiH

Preuzmite sliku

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, predstavnici svih boračkih organizacija zajedno sa predstavnicima Službe za boračko-invalidsku zaštitu Grada Tuzle obilježili su 15. april Dan Armije BiH.

  • Čuvari tradicije i sjećanja na herojski nastanak i put Armije BiH su i danas istakli da je ovo veliki dan za sve istinske patriote naše domovine ali i za sve građane Tuzle jer je formiranje Armije BiH bila prekretnica u sudbini i opstanku Bosne i Hercegovine.

  • „Želim svim živim borcima da još dugo budu zdravi i da se i dalje svi zajedno sjećamo naše Armije BiH koja je bila prije svega odbrambena a zatim i oslobodilačka a porodicama šehida i poginulih boraca želim iskazati svoju duboku zahvalnost za doprinos odbrani naše zemlje jer su iz svojih porodica dali najviše za slobodu koju danas imamo te svima od srca želim čestitati ovaj dan kada se rodila naša Armija Bosne i Hercegovine koja nas je branila i odbranila od uništenja koje nam je prijetilo“, kazala je ovom prilikom Sabira Mićanović, predsjednica Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle i predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Tuzle.

  • „Građani su na referendumu rekli svoje da žele nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu ali smo duboko svjesni da bi sve to ostalo mrtvo slovo na papiru da nije bilo naše Armije BiH koja je i de facto i de jure odbranila tu volju građana naše zemlje. Svima koji su pokušavali prije iz vana ali i ovim današnjim razaračima Bosne i Hercegovine želim poručiti da je ova zemlja kroz svoju historiju imala puno ozbiljnijih neprijatelja ali da je stoljećima odolijevala i odbranila se, da je Husein Gradaščević odolio najezdama velikog carstva te da je ova naša lijepa zemlja i danas puna Husein kapetana i da je njena sudbina čvrsto u rukama svih onih koji je istinski vole a takvih je kažem vam i danas jako puno“, kazao je Nermin Marevac, predsjednik ORVI Tuzle.

  • „Ja prije svega želim da svim Bosancima i Hercegovcima čestitam današnji dan, Dan Armije RBiH koji je zasigurno jedan od važnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine kada su svi naši sinovi i kćeri ustali u odbranu naše domovine pod zastavom nezavisne i suverene zemlje“, kazala je Admira Atić-Tupković, šefica Službe BIZ Tuzla.

  • „Ovom prilikom bih želio da čestitam 15 april Dan Armije Bosne i Hercegovine svim pripadnicima najčasnije Armije na svijetu te naglasio da svi zajedno danas treba da budemo ponosni jer smo uspjeli da od golorukog narodu kome je prijetilo uništenje stvorimo jednu respektabilnu Armiju koju historija nje zabilježila, odnosno da se od naroda stvori Armija koja se suprotstavila u to vrijeme jednoj od najvećih evropskih vojnih sila i svojim nadljudskim naporima promijene percepciju evropskih i svjetskih zemalja o agresiji na Bosnu i Hercegovinu koju su oni do tada imali“, naglasio je Mirza Ahmić, predsjednik ODB-a Tuzla.

  • „Ja bih ovom prilikom želio da čestitam svim mojim saborcima Dan Armije RBiH te poručio svim borcima Armije BiH da je ovo dan koji svi zajedno treba da slavimo i obilježavamo uzdignute glave jer je naša Armija koja je nastala iz pepela bila jedna od najčasnijih Armija u svijetu“, poručio je danas Kadir Hajdarević, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca Armije BiH Grad Tuzla.

  • Manifestacija obilježavanja Dana Armije BiH će se završiti večeras u BKC-u TK prigodnom izložbom i Svečanom akademijom u organizaciji Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje