Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Boračke organizacije Tuzle obezbijedile novi krov na kući saborca Vahida Mašića (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Organizacije ratnih vojnih invalida (ORVI) i demobilisanih boraca (ODB) Grada Tuzle potpomognute Koordinacijom boračkih organizacija grade nove i saniraju oštećene kuće saboraca u stanju socijalne potrebe, odnosno onih koji još nisu u potpunosti riješili stambeno pitanje.

U saopćenju za javnost navode da su prije nekoliko dana odvezli krovnu konstrukciju za Nedžada Lukavicu u Solini, a već danas su u MZ Mosnik kod demobilisanog borca Vahida Mašića.

– Sutra ili za nekoliko dana ko zna gdje, to je naša misija i to radimo s ljubavlju. Poslije ramazana ćemo na krovove tih kuća redati letve, crijep i ostalo. Zbog toga postojimo, sretni smo što možemo odvojiti od svojih članarina za naše saborce – istakao je predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Tuzla Mirza Ahmić.

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Tuzla Nihad Bukvić smatra da je za pohvalu angažman vlasti TK prema boračkoj populaciji, ali i dodaje da ima i mnogo onih iz te populacije koji ne traže pomoć.

– Vlada TK ima svoje programe pomoći boračkoj populaciji, Grad Tuzla je ove godine iz budžeta izdvojio više novca nego inače za boračku populaciju što je svakako za pohvalu. Ipak, ima puno naših saboraca koji se ne znaju žaliti, kukati, tražiti. Zato smo tu, da iz vlastitih izvora popravimo tamo gdje je to moguće. To ćemo raditi i dalje – kazao je Bukvić.

Sekretar ORVI Grada Tuzla Nermin Marevac jedan je od inicijatora koga nikad nije zaobišla nijedna takva ili slična akcija.

– Organizacije postoje da štite, brinu i paze na saborce. Ja sam to samo tako i shvatio. Ponašam se tako, čini me to sretnim – kazao je Marevac.

Boračke organizacije iz Tuzle u saopćenju za javnost naglašavaju da s malim budžetima i uglavnom iz vlastitih izvora saniraju kuću za kućom.

– Budžeti naših organizacija su mali za razliku od recimo Saveza demobilisanih boraca TK, koji ima na raspolaganju više novca iz budžeta mjesečno nego li mi za godinu dana. Ali to nije i neće mijenjati naš odnos prema demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i ostaloj boračkoj populaciji koja treba i čeka ovakav vid pomoći – navode.

Ponavljaju da „boračke organizacije zajedno mogu mnogo, podijeljeni u borbi za svoja prava jako malo“.

– Ako išta, ovo su primjeri da možete imati svoju organizaciju, sjedište, pečat (šta god već što potvrđuje vaš pravni identitet), ali udruženi u humanim i drugim misijama pomoći boračkoj populaciji mogu mnogo više, Tuzla je primjer da je to moguće – navode boračke organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje