Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bolji uvjeti za učenike OŠ “Novi Grad” Tuzla (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zahvaljujući Vladi Japana, 668 učenika Osnovne škole “Novi Grad” u Tuzli dobit će novu stolariju u školi. Donacija vrijedna 129.000 KM, još je jedan znak bosanskohercegovačkog i japanskog prijateljstva.

Ambiciozni kolektiv i vrijedni učenici ove škole naporno rade, ne čekaju isključivo pomoć države, već apliciraju na brojne projekte.

Direktor Osnovne škole “Novi Grad” Tuzla Peđa Hasić pojasnio je da će ovaj projekt biti urađen putem javnog tendera na koji će se moći prijaviti sve firme iz Bosne i Hercegovine koje se bave ugradnjom stolarije.

“Tokom sljedećeg mjeseca planiramo završiti tendersku proceduru te nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača pristupit će se realizaciji projekta”, dodao je direktor Hasić.

Plan je, kaže on, da se sve aktivnosti s tenderom završe do kraja maja, a nakon kraja školske godine u junu bi se počelo s ugradnjom nove stolarije.

Dodijeljena sredstva će omogućiti obnovu dotrajalih prozora i vrata u školi. Škola je osnovana 1960. godine i zahvaljujući ovom projektu stvorit će se bolji uvjeti za rad.

“Stolarija je dotrajala pa se brojni prozori ne mogu otvoriti zbog čega se prostorije ne mogu ni izračiti, a zamjenom stolarije dobit ćemo važan preduvjet za značajno bolji odgojno-obrazovni proces u školi”, istaknuo je Hasić.

U okviru projekata japanske Vlade, pomoć BiH je dosegla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u posljednjih 20 godina.

Pokrivajući različite sektore osnovnih ljudskih potreba, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura i kultura.

Unapređenje osnovnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini predstavlja jednu od prioritetnih oblasti u kojoj Vlada Japana želi pomagati.

Od 1996. godine ova zemlja je donirala više od 47 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 škola širom BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,