Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Besplatna sterilizacija pasa u sedam općina TK

Preuzmite sliku

Da su besplatna kastracija i sterilizacija pasa lutalica itekako potrebni u Tuzlanskom kantonu pokazuje i činjenica da su zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice u saradnju ušle općine Lukavac, Kladanj, Živinice, Banovići, Doboj Istok, Srebrenik i Gradačac. 

Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Fondacijom Dogs Trust, započela je provođenje programa edukacije za djecu osnovnoškolskog uzrasta na području TK u vezi sa brigom o psima i odgovornom vlasništu te kao rezultat te aktivnosti Dogs Trust proširuje svoje aktivnosti na području TK besplatnom kastracijom i sterilizacijom pasa. Realizacija projekta započinje u aprilu 2017. godine i trajat će do jula prilikom čega će se vršiti sterlizacija i kastracija uličnih, a u drugoj fazi od septembra do decembra 2017. godine i vlasničkih pasa.

Općinska uprava Živinice smatra potpisivanje sporazuma o saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice kao vrlo bitan korak u rješavanju problema pasa lutalica u njihovoj opštini i maksimalno će iskoristiti svoje mogućnosti i resurse da se ovo pitanje skine sa liste problema ovog dijela TK.

S drge strane i Općina Lukavac kao i mnoge druge sredine u BiH “ima ozbiljan probem u vezi sa zbrinjavanjem napuštenih pasa i pasa lutalica te izolirano rješenje neće ponuditi dugotrajano rješenje.” – kazao je načelnik Edin Delić.

Realizacija programa besplatne sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa podrazumijeva ispunjavanje određenih preduslova od kojih je najvažnije osposobljavanje veternarskog osoblja za obavljanje sterilizacija i kastracija pasa prema standardima Dogs Trusta.

Svi psi koji budu obuhvaćeni ovim programom, pored besplatne sterilizacije, odnosno kastracije, biće registrovani u elektronskoj bazi podataka sterilnih pasa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje