Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bajram namaz klanjan u Tuzli: U danima radosti ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna (FOTO)

Preuzmite sliku

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je jutros u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Veliki broj vjernika jutros se okupio u ovoj tuzlanskoj džamiji, a Bajram namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

“Draga braćo, poštovane sestre, jutros se opraštamo od ramazan i šerifa, blagoslovljenog mjeseca u kojem su se oni koji su vjerovali i dobro postupali najljepšom odjećom pobožnosti i čestitosti zaodjenuli. Oni su se postom i drugim ibadetima i najljepšim ljudskim vrlinama oplemenili. Naročito je post u ovom mjesecu dragocjeno djelo, ovaj ibadet je zaista najdjelotvorniji lijek za ljudska srca i duše. Post je vrelo bogobojaznosti, a ona je najpouzdaniji temelj ljudske plemenitosti”, poručio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Vjernicima je rekao i da su muslimanski blagdani uvijek posebno vrijedni za članove njihovih porodica.

“Neka ramazanski duh i blagost ovog bajrama ostave najljepši pečat na sve naše porodice. Naše najiskrenije dove Allahu upućujemo za našu djecu, neka ih on svojom milošću čuva i uputi da budu znaniji i snažniji od nas. Zamolit ću vas da se u ovim danima radosti ophodite s mnogo ljudskosti i dobrote sa starijima i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhhamed a.s. U poštovanju starijih navodi se mudrost našeg života, a u brzi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost i budućnost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja mogu biti veliko olakšanje i utjeha”, rekao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva tuzlanskog bit će održana sutra na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici. Program počinje u 11 sati.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca posta tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore pa do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i loših misli.

Za vrijeme Ramazanskog bajrama muslimani obilaze svoje najbliže, oblače najljepša odijela te pripremaju posebne kolače i druga jela. Ovaj blagdan predstavlja posebnu radost za djecu kojoj se dijeli bajramluk. Običaj je da djeca ljube ruke starijih koji ih darivaju novcem ili slatkišima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje