Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bajram namaz klanjan i u Jalskoj džamiji u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Jalska (Mehmed-agina, ili Kizler, djevojačka, Hafiz-hanumina) džamija sa haremom u Tuzli, nedavno je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom.

Vjernici islamske vjeroispovjesti s radošću dočekuju Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Tuzlanske džamije jutros su bile ispunjene, a Bajram namaz klanjan je i u jednoj od najstarijih džamija u gradu soli. Jalska džamija je nedavno proglašena za nacionalni spomenik u BiH. Bajram-namaz je predvodio Efendija Nedim Dervišević.

Mehmedagina (Jalska) džamija je izgrađena prije 1600. godine. Godine 1878. izvršeno je preziđivanje jednog dijela džamije. Od 1890. do 1910. godine džamiju je temeljito obnovila hfz. Hanuma Tuzlić kada je i munara iz temelja prezidana.

Do 1928. godine džamija je bila potkupolna, ali se kube od cigle urušilo te je zamijenjeno ravnim stropom od trstike. (Foto: F. Begtašagić | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje