Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Badnje veče u Tuzli obilježeno ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice

Preuzmite sliku

Pravoslavni vjernici večeras su u dvorištu hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli zapalili badnjak i time uoči hrišćanskog praznika Božića, obilježili početak proslave Badnje večeri.

Srećno Badnje veče pravoslavnim vjernicima koji su na taj način najavili dolazak Božića, poželio je paroh Miloš Trišić, starješina u Sabornom hramu, koji je uz tradicionalne božićne poruke nadahnuo duše okupljenih vjernika.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti, koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo. Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Badnja veče je porodični praznik kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike. Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Na Badnje veče, porodica ostaje budna uz molitvu i tako dočekuju Božić. Na Badnji dan se posti, a večera koja se služi treba da bude posna. Sprema se također i neparan broj jela, a neizostavna je i pogača.

Božićna liturgija u tuzlanskom pravoslavnom hramu će biti služena sutra ujutro u sedam sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje