Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Azil za pse u Tuzli konačno u ‘pravim rukama’

azil-tuzla1
Preuzmite sliku

Problem pasa lutalica na tuzlanskim ulicama prisutan je već godinama.

azil-tuzla1Udruženje za zaštitu životinja ”Nirina” Tuzla prije nekoliko mjeseci preuzelo je brigu o Azilu za pse kako bi riješili problem pasa lutalica, koji su godinama prisutni na ulicama općine Tuzla. Pružiti adekvatnu zaštitu ovim životinjama, ali i građanima koji imaju negativna iskustva s njima, primaran je cilj ovog udruženja. Kako bi ga ostvarili potrebno je uključiti i nadležne službe i osvjestiti stanovništvo da se uključe u akcije i djeluju što efikasnije u rješavanju problema.

Problem pasa lutalica na tuzlanskim ulicama prisutan je već godinama. U općini Tuzla na Paša Bunaru je davno osnovan Azil za pse u kojem je smješteno više od 700 pasa, koji tamo borave u lošim uslovima za život. Rijetki su oni koji se jave na pruže pomoć ovim životinjama, no ipak ima i onih građana koji će svoje vrijeme i ljubav pokloniti upravo njima.

”O azilu se brinemo već zadnja tri mjeseca. Preuzeli smo ga bez ičije pomoći. Mi se bavimo ovim poslom već dugo godina, ali nismo bile toliko uključene zato što nismo imale podršku prethodnog udruženja koje je vodilo Azil, tako da smo morale nešto uraditi na svoju ruku i same sve organizovati”, rekla je Aldina Sejranić, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja ”Nirina” Tuzla.

Azil za pse se susreće sa mnogobrojnim problemima, a jedan od njih je i neadekvatan prostor gdje su psi smješteni.

azil-tuzla3

”I bolesni psi sa ulice koje ljudi stalno hoće da dovlače u Azila, psi koje mi ovdje držimo, a mi još uvijek nemamo obezbijeđenu veterinarsku njegu dok se ne potpiše ugovor sa Veterinarskom stanicom Tuzla u 2013. godini”, dodala je Sejranić.

Sejranić je naglasila da imaju finansijsku podršku nadležnih organa, ali da ona nije dovoljna, stoga se uglavnom oslanjaju na donatorska sredstva. Putem društvenih mreža na internetu uspjeli su ostvariti saradnju sa inostranim donatorima iz Danske i Njemačke.

”Mjesečno potrošimo oko osam hiljada KM samo na suhu hranu. Rižu, također, kupujemo, a ovdje je potrebno dnevno oko 30 kilograma dnevno. Na primjer, pet kilograma riže mi kupimo po cijeni od sedam KM. Pored toga Danci su nam donirali 90 novih kućica, a jedna žena iz Njemačke nam je donirala sanaciju hale u vrijednosti od sedam hiljada maraka”, istakla je Emina Divković, članica Udruženja za zaštitu životinja ”Nirina” Tuzla.

Da bi navedena hala bila u funkciji i zaštićena od parvo virusa, donatori iz Danske su objezbijedili vakcine za 60 štenaca, koje će nakon vakcinacije tu smjestiti. U subotu, 22. decembra, u 11:00 sati u ovom Azilu Udruženje za zaštitu životinja ”Nirina” organizirat će akciju za pomoć psima u kojoj mogu učestvovati svi zainteresirani volonteri sa područja općine Tuzla, ali i TK.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: