Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Arheološki park: Panonska palatalizacija kada Ć pređe u Č

PannonicaIN
Preuzmite sliku

Nekada, negdje i neko napisa: „Ljude dijelim na dobre i loše i one koji pišu ne znam i neznam\” i zaista ima tu istine.

\"PannonicaIN\"Naravno, niko od nas nije gramatički i literarni perfekcionista, pa čak i onima koji se smatraju istim nerijetko se provuče neka pravopisna greška koja je u rangu pravopisne greške jednog osnovaca.

Nakon rata broj nepismenih u Bosni i Hercegovini se povećao, a interes za opismenjavanje smanjio. Tuzlanski kanton broji oko 507.490 stanovnika, a današnje procjene govore, da je nepismeno oko 12 posto stanovništva! Dakle, samo u Tuzlanskom kantonu ima čak 60.898 nepismenih stanovnika. Ili čitav jedan grad veličine Bihaća.

Dok se u savremenom svijetu užurbano radi na informatičkom opismenjavanju što većeg broja ljudi, u Bosni i Hercegovini upitna je ne samo funkcionalna već i elementarna pismenost njenog stanovništva, to jest ona koja podrazumijeva poznavanje svih slova abecede ili azbuke.

Eh sad, iako svjestan činjenice da članak na temu gramatike, obično izazove određeni broj KNNČ (Konstantno Negativno Naelektrisanih Čitatelja) da krenu u detaljnu analizu i da traže propuste i gramatičke greške u tekstu, da bi odmah u komentarima mogli zadovoljiti svoj inspekcijski ego: „Šta ti se*eš kad si napis\'o to i to umjeto da napišeš to i to\”. Međutim, ne smatram ni obavezu da krenem redom slovo po slovo u ispravljanje eventualnih gramatičkih propusta, jer ovo pišem onako opušteno, jaranski i jednostavno.

Ali ako se radi o pisanju javnog saopštenja, upozorenja, apela, cjenovnika ili bilo čega drugog a da se može nazvati javnim i da u potpisu istog stoji „Javno preduzeće\” onda je ispravan pravopis više nego obavezan, barem onaj elementarni. (Klikom na fotografiju možete vidjeti propust JKP Pannonica Tuzla d.o.o)

\"tuzla-stanIN\"Rješenje? Za početak možda nacrt zakona: „Zakon o pravopisu javnih preduzeća\” u kojem bi član I. glasio: „Na gramatički ispravan pravopis javnih preduzeća mora se paziti po službenoj dužnosti\”. Šala naravno, ali upućujemo mali apel da javna preduzeća i institucije paze na pravopis i da se iste greške ne ponavljaju. Facebook galerije pod nazivom : „Samo kod nas\”, već odavno su prebukirane vašim ali i našim biserima.

I na kraju da rezimiramo. Da li je bolje biti pismen ali u stečaju (fotografija br.2), kao stambeno preduzeće „Tuzla stan\” ili nepismen ali poslovati sa pozitivnim rezultatima kao JKP Pannonica Tuzla d.o.o, procjenite sami.

 (Kliknuti na fotografije za veći prikaz)

Piše: N.K. – Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: