Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apsurd na fakultetu u Tuzli: Diplomski i magistarski radovi u funkciji podmetača za postavljanje stolarije

Preuzmite sliku

Ako za Bosnu i Hercegovinu kažemo da je to zemlja apsurda nismo otkrili toplu vodu.

Apsurdnost je ovdje životna realnost. Stilovi života u BiH su neobični za sve standarde. Veliki broj mladih koji su obrazovaniji od starijih, ne rade, nego žive na račun roditelja. Godinama je nepisano pravilo da što ste obrazovaniji to ćete teže pronaći posao i taj začarani krug obrazovanje-diploma-posao postaje nerješiva enigma za većinu mladih u BiH, zbog čega se u krajnjem slučaju i odlučuju na odlazak.

Broj diploma, magistarskih radova i doktorata koji stoje u ladicama je nažalost sve veći, a tome svjedoče i zvanične evidencije o broju nezaposlenih visokobrazovanih osoba u TK ali i širom Bosne i Hercegovine, piše Tuzlanski.ba.

 • U zgradi u kojoj su smješteni Ekonomski i Tehnološki fakulteti Univerziteta u Tuzli u toku je zamjena dotrajale stolarije, pohvalan potez menadžmenta fakulteta da studentima omogući bolje uslove za pohađanje nastave.

  Međutim, u toku zamjene stolarije, jedan detalj privukao je posebnu pažnju studenata a to su „podmetači za novu stolariju“. Naime u nedostatku potrebnih dodataka, korišteni su diplomski i magstarski radovi studenata koji su ranije okončali obrazovanje.

 • Nakon što su poslužili svrsi radovi su ostavljeni na stepeništu da već uveliko demotivisanim studentima ubiju i posljednju nadu da će taj ukorčeni dokument iko ikada cijeniti u državi u kojoj žive i u kojoj se obrazuju.

  – I ja i moje kolege smo bili u šoku kad smo danas ugledali za šta služe radovi, dajemo novac, učimo, trudimo se da steknemo znanje i na kraju tog mukotrpnog puta da dođemo do te diplome koju evo gledamo upravo na fakultetu kako služi kao podmetač za stolariju, za Tuzlanski.ba istakla je ogorčena studentica.

  Najveći dio diplomskih i magistarskih radova je sa Tehnološkog i Farmaceutskog fakuleta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,