Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Apel iz Službe hitne medicinske pomoći: Ne pretjerujte sa konzumacijom hrane i pića, izbjegavajte upotrebu pirotehnike (VIDEO)

Preuzmite sliku

Dr. Lejla Kuluglija Memišević, specijalistica urgentne medicine i načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla u razgovoru za RTV 7 Tuzla uputila je nekoliko savjeta građanima povodom proslave novogodišnje noći.

“Obično svake godine pred novogodišnje praznike ponavljamo istu stvar. Većina građana posluša naše preporuke i savjete ali ono ko možda malo manje to posluša jeste ta mlađa populacija. Vrlo često prva pijanstva budu u novogodišnjoj noći. Uvijek zabilježimo nekoliko slučajeva teškog akutnog pijanog stanja što zahtjeva hospitalizaciju pacijenta. Tako da apelujemo na mlade da ako već i posegnu za alkoholnim pićima to ne bude neka prekomjerna količina. Obično tinejdžeri nemaju iskustva, malo ih ponese atmosfera i onda završe u besvjesnom stanju sa teškom kliničkom slikom” kazala je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i dodala:

“Dakle, ono što savjetujemo je jedna umjerenost za sve kada je u pitanju konzumacija hrane i pića i tako omoguće sebi da imaju lijepu proslavu Nove godine” – savjetuje dr. Lejla Kuluglija Memišević.

Ukoliko se ipak nađete pored osobe koja je zbog prekomjerne količine alkohola izgubila svijest potrebno je okrenuti tu osobu na bok i pozvati Hitnu pomoć.

Također, iz Službe hitne medicinske pomoći upozorili su i na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava.

“Poslejdice mogu da budu zaista velike. Najveća opasnost je od povrede ruku, prstiju, šaka od opekotina do teških razderotina, zatim tu su moguće povrede očiju, bubnjića čak u nekim slučajevima osobe mogu da budu i životno ugrožene. Ukoliko ipak roditelji djeci dozvole upotrebu pirotehnike onda to mora biti uz njihov nadzor” – upozorila je sagovornica.

Za kraj razgovora dr. Lejla Kuluglija Memišević savjetovala je sve one koji ipak planiraju da posegnu za nešto većom količinom alkohola to ipak učine na pun stomak. Opširnije pogledajte u video prilogu.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje