Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Antirasistički performans u Tuzli: Rasizma ima i na našem području

Preuzmite sliku

Danas je tačno u podne u Tuzli na platou kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezonovića održan antirasistički performans kao znak podrške svjetskoj reakciji protiv brutalnog lišavanja života afro-amerikanca Georga Floyda od strane policajca.

Građanaka Tuzle Merisa Okanović je za medije kazala kako rasizma ima i u Tuzli odnosno u Tuzlanskom kantonu.

‘Odlučila sam podržati današnje okupljanje i protest iz razloga što i ovdje gdje mi živimo rasizam je također prisutan. Nije rasizam samo onaj koji se dešava u SAD-u, to je bila samo kap koja je prelila čašu. Ovdje je rasizam itekako prisutan npr. prema migrantima, romskoj populaciji i drugim marginalizovanim grupama koje se isključuju iz javnog života. Javnost ovdje ne prepoznaje rasizam, Međutim, mi mladi se trebamo boriti protiv toga a tu nam treba više prostora u medijima’ – kalaza je Okanović.

Jedan od učesnika današeg protesta bio je penzioner Sinan Alić.

‘Ovdje na našem području rasizam nije obojeni nego je onaj Hrvat, Bošnjak i Srbin to je jedna vrsta rasizma koja nažalost funkcionište i u Parlamentu. Upravo u Parlamentu imamo jednog čovjeka koga neki smatraju Bogom. Dakle, to je jedna ludorija. Međutim, na sreću mi ovdje nemamo posljedice kave imaju afroamerikanci u Americi. Danas čitav svijet kleči i red je da se solidariše i Tuzla. Na kraju krajeve Tuzla ima bistu Martina Luthera Kinga’ – kazao je Alić.

Današnji performans u Tuzli izveden je na način da je neformalna grupa građana zajedničkim klečanjem na jednoj nozi pružila podršku afroamerikancima u SAD-u koji su kako je rečeno i danas u toj zemlji građani drugog reda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,