Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Švicarske boravio u Tuzli: Biće nam drago da preporučimo investitorima ulaganja u Tuzlu

Preuzmite sliku

Gradonačenik Tuzle, Jasmin Imamović susreo se danas, 26. 7. 2022. godine, sa ambasadorom Švicarske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Danielom Hunnom, prilikom prve službene posjete ambasadora Gradu Tuzli.

Ambasador hunn i gradonačelnik Imamović su o dosadašnjoj uspješnoj saradnji između ambasade Švicarske i Grada Tuzle, podršci švicarske vlade u realizaciji značajnih projekata za grad Tuzlu, te o unapređenju ekonomske i kulturne saradnje.

„Kao ambasadoru Švicarske u Bosni i Hercegovini veliko mi je zadovoljstvo da sam u zvaničnoj posjeti Gradu Tuzli, i želio bih se, prije svega, zahvaliti gradonačelniku Imamoviću na toploj dobrodošlici i otvorenoj diskusiji. Razgovarali smo o saradnji ambasade Švicarske i Grada Tuzle, šire Švicarske i Tuzle na različitim projektima, a posebno vezano za projekat vodosnabdijevanja u Tuzli. Kada se govori o gradu Tuzli, podržavamo rad sa mladima, sektor zdravstva, pokušavamo da promovišemo što više saradnju sa dijasporom iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Švicarskoj, da investiraju kroz različite vidove aktivnosti u BiH. U tom smislu, sa gradonačelnikom Imamovićem razgovarali smo o mogućnostima investiranja u poslovni sektor, koje su to grane i opcije koje se mogu iskoristiti i biti će nam drago da preporučimo u određenim domenima i investitore iz Švicarske da razmatraju njihova moguća ulaganja u Tuzlu. Također, razgovarali smo i o mogućem intenziviranju saradnje u oblasti kulture, kako bi određene umjetnike iz Švicarske uspjeli dovesti u grad Tuzlu. U tom smislu, postoji potencijal za poboljšanje i unapređene saradnje sa Gradom Tuzlom i sa Švicarskom i radujem se ponovnom dolasku u ovaj lijepi grad“, rekao je ambasador Švicarske.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je izrazio zadovoljstvo zbog pružene prilike da ugosti ambasadora prijateljske Švicarske, te dodao „ Imali smo zaista koristan razgovor. Ja sam naravno izrazio zahvalnost za projekat dugoročnog vodosnabdijevnja Tuzle. Radi se o 12 miliona eura, od čega su polovina grant sredstva, a nama to znači mir kada je u pitanju kvalitet vodosnabdijevanja, zdravije, štedljivije vodosnabdijevanje i dugoročno vodosnabdijevanje do 2035. godine. Zaista smo sretni da smo zadovoljili visoke kriterije švicarske vlade i da se sve u vezi s tim projektima odvija dobro. Posebnu zahvalnost dugujemo za projekte Švicarskog crvenog križa. Prvi korak smo napravili zajedno sa Švicarskim crvenim križem i to su bile prve finansije i prvi korak u najvažnijoj oblasti, koji nas je učinio pionirima u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju briga o osobama kojima treba kućna njega. Danas provodimo taj projekat našim sredstvima. Sarađujemo sa Caritasom Švicarske. Imali smo dobru priču o mogućoj ekonomskoj i kulturnoj saradnji, o mogućim investicijama iz Švicarske. Nama su dobrodošli umjetnici iz Švicarske, imamo mnogo kulturnih projekata gdje će se obogatiti naš kulturni život ako nam budu ovdje gostovali umjetnici iz Švicarske.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje