Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Crne Gore boravio u Tuzli: ‘Raduje me da Tuzla nije više samo industrijski grad, nego je i turistički centar’

Preuzmite sliku

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik, Jasmin Imamović sa saradnicima, upriličio je prijem za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Obrada Stanišića.

Na sastanku se razgovaralo o aktelnim temama u Bosni i Hercegovini, o komunikacijama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te o ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji.

„Nj. E. ambasador Crne Gore, gospodin Obrad Stanišić učinio je i Tuzli i meni veliku čast, jer mi je pripala čast da budem prvi domaćin novom ambasadoru Crne Gore u Bosni i Hercegovini. Naša prijateljska zemlja Crna Gora je zemlja članica NATO-pakta i želi da nam pomogne i u atlantskim i u euro integracijama, da budemo partneri, jer zajedno smo jači. Imamo daleko više onoga što nas veže od onoga što nas odvaja. Možemo mnogo pričati o tome koliko smo vezani za Crnu Goru i obrnuto i koliko je važno da budemo što intenzivnije vezani. Govorili smo o komunikacijama, slabe su nam komunikacije i dugo se putuje iz Crne Gore u BiH i obratno i te komunikacije trebamo ojačati. Pričali smo o podršci Bosni i Hercegovini, o ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji. Mi kao grad smo potpuno otvoreni za svaki vid saradnje sa gradovima prijateljske Crne Gore“, kazao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

„Veoma sam zadovoljan i počastvovan što sam kao novoimenovani ambasador Crne Gore u BiH u zvaničnoj posjeti gradonačelniku Tuzle, uvaženom gospodinu Jasminu Imamoviću i zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da sa njim danas razgovaram i da razmijenimo mišljenja. Raduje me ono što sam saznao o razvoju Tuzle u zadnjih deceniju, deceniju i pol. Za tuzlansku regiju i podmajevički i majevički kraj sam vezan jer sam u najljepšem dobu svog života, skoro šest godina, proveo radeći na Majevici kao prosvjetni radnik i vežu me lijepe uspomene. Sada dolazim u jednu drugačiju Bosnu i Hecegovinu, ali nadam se i u Bosnu i Hercegovinu koja ima prespektivu. Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju za primjer bilateralne i prijateljske odnose, a BiH sa Crnom Gorom upravo ima najbolje odnose u regionu. Vjerujem da te odnose možemo da unaprjeđujemo i da ima još dosta prostora za bolju saradnju. Kao što je rekao i gradonačelnik Imamović, tako dobri odnosi ne korespondiraju sa našim infrastrukturnim povezanostima i vjerujem da ćemo u BiH iz Crne Gore brže dolaziti i obratno kada se uradi ključna saobraćajnica od Foče do Šćepan Polja. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme za godinu ili dvije dana imati jedan zajednički granični prelaz na tom prostoru što je odlika dobrih bilateralnih i prijateljskih odnosa. Vjerujem da može da dođe i vrijeme da ćemo i avionima iz Podgorice u Tuzlu i obratno dolaziti, da ne govorim o Sarajevu i to je ono što povezuje naše dvije države. Tuzla će biti jedan od gradova gdje ću upoznati zvaničnike iz Crne Gore da ima prostora sa Tuzlom za saradnju kako na kulturnom, ekonomskom, turističkom tako i na svakom drugom planu. Radujem se preporodu Tuzle, da Tuzla više nije samo industrijski grad, nego je i turistički centar, trgovinski centar, što ranije nije bio. Radujem se svakom uspjehu i BiH i Tuzle i vjerujem da ćemo naša iskustva iz Crne Gore i BiH razvijati, unaprjeđivati, a to ne zavisi ni od koga drugog nego samo od ljudi, a vjerujem da su ljudi najveći resurs što sam se danas i uvjerio razgovarajući sa gradonačelnikom Imamovićem“, kazao je Obarad Stanišić, ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje