Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Alarmantni podaci: U prvih šest mjeseci u Tuzli skoro duplo više umrlih nego rođenih

Svaki dan kroz Centar za pružanje usluga građanima, poznatiji i kao Šalter sala Grada Tuzle, prođe oko hiljadu naših sugrađana.

Tu se obavi i najveći dio poslova koji su u nadležnosti Službe za opću upravu i zajedničke poslove. Ovdje se prikupljaju podaci o broju rođenih, umrlih, sklopljenim brakovima i izda dnevno na stotine različitih uvjerenja.

Prema podacima ovog Centra, za prvih šest mjeseci ove godine, na područje Grada Tuzle, uključujući i sedam matičnih ureda, u matičnu knjigu rođenih upisano je 450 rođene djece, a umrlo je 847 osoba. Zabilježena su i 264 sklopljena braka.

‘Moramo kazati da ovi podaci nisu baš dobri i nadamo se da će u skorije vrijeme se to popraviti. Ako ništa barem da bude izjednačen broj rođenih i umrlih’ – kazala je za RTV 7 Asja Kravić, pomoćnica Gradonačelnika za opću upravu i zajedničke poslove.

Kravić još dodaje kako su najveće gužve u Centru za pružanje usluga građanima stvaraju između 10 i 14 sati, dok je je ponedjeljak dan kada i najveći broj građana posjeti Šalter salu Grada Tuzle.

‘Kako bi izbjegli čekanje i gužvu najbolje da građani dođu iza 14 sati’ kazala je Asja Kravić.

Novina od ove godine je da na web stranici Grada Tuzle građani mogu dobiti sve podatke o tome koji su dokumenti potrebni za upis rođenja djeteta ili smrti, te za sklapanje braka.

Također, u Centru za pružanje usluga građani mogu dobiti svoj izvod iz matične knjige rođenih bez obzira u kojoj Federalnoj jedinici lokalne samouprave se vode njihovi podaci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje