Petak, 24. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Akcija vrijedna hvale: Mladi Tuzlaci u misiji spašavanja pasa lutalica u zimskom periodu (FOTO)

 

Kako u regionu tako i u Bosni i Hercegovini ovih dana vlada velika hladnoća koju jako teško pored ljudi podnose i životinje. Upravo zbog ovakve alarmante situacije, grupa prijatelja iz Tuzle, Azra Hadžigrahić, Emina Žabić i Mirza Mustafagić su odlučili pokrenuti nesvakidašnju akciju za pomoć napuštenim životinjama.

Naime, oni su u četvrtak pokrenuli akciju na društvenim mrežama a istoj se priključio veći broj osoba. Ideju za pravljenje kartonskih kutija obloženih stiroporom, folijom i najlonom Azra Hadžigrahić kaže, su našli na internetu : ”Sasvim slučajno sam na internetu našla kako se prave kućice  za životinje, u ovakvim situacijama, i podijelila sam to sa svojim prijateljima, brzo smo se dogovorili da to trebamo sprovesti u djelo, što smo zajedno sa drugim ljubiteljima životinja danas i uradili.”

  • Pored toga,  akciji su se odazvali mnogi, ”Zaista, na početku smo imali cilj da nas troje, ukoliko nam se niko ne javi, napravimo do 10-ak kutija. Nakon objavljivanja na društvenim mrežama apel za pomoć taj broj smo povećali na 15, nakon toga, akcija je poprimila i veće razmjere da smo mislili, ok super, napraviti ćemo 20 kutija. Na kraju smo na prostoru cijele Tuzle postavili 23 kutija, zbog čega smo presretni. Također, moramo se zahvaliti upravi hotela Tuzla koja nam je nesebično ustupila svoje prostorije za ovu akciju kao i firmi Techmann na donaciji proizvoda za izradu kućica.” za tuzlanski.ba kaže Mirza Mustafagić.

    Ljubav prema životinjama gaje još od malih nogu, ”Naša djetinjstva su između ostalog obilježili ti slobodnohodajući, da ne kažem ulični psi i mačke. Zajedno sa njima smo rasli i razvijali empatiju prema svim hodajućim živim bićima. S tim u vezi želimo da se i današnje generacije razvijaju u tom pravcu, da vole, paze i pomažu životinje, a kako će ukoliko dozvolimo da nam te pse i mačke ‘odnosi’ hladnoća ili glad. Ova akcija je zapravo bila za zaštitu naših heroja djetinjstva, naravno u nadi da će naši heroji postati i heroji današnjim generacijama.” kaže Emina Žabić.

  • Nakon postavljanja svih kutija ovi mladi Tuzlaci se zahvaljuju svima koji su danas pomogli i pravili kutije strpljivo punih 5 sati i koji su se, između ostalog, još jednom dokazali kao pravi prijatelji životinja, također, zahvale idu za svaku donaciju koja je upućena za ovu akciju a na koju su se odazvale čak i djevojke koje su iz Tuzle a studiraju u Beču.

    U nadi da će zima trajati još jako malo, a da će se naši čupavi prijatelji ugrijati dovoljno, molimo vas da ukoliko naiđete na kutiju u istu dodate i hranu. Ukoliko to niste u mogućnosti, MOLIMO VAS nemojte dirati napravljene kućice jer to je sve što oni imaju trenutno a zbog zaliha hrane koje imaju svi oni koji su učestvovali danas u pravljenju kućica će svakodnevno dodavati hranu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,