Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Airsoft u Tuzli: Sve više zainteresovanih za izazove i adrenalinsku akciju (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona sve više su zainteresovani za ekstremni sport „Airsoft“, koji u Tuzli egzistira posljednjih sedam godina.

Učesnici Airsoft kluba „ASK ONE“ Tuzla  trenutno treninge održavaju izvan Tuzle, zbog nepostojanja prostora u ovom gradu.

„Treninzi trenutno nisu zastupljeni u Tuzli jer nismo dobili još zvanični teren od strane Grada, a ni privatnih lica gdje bi mogli vršiti vježbe, ali neki članovi imaju imanja van Tuzle, Živinice-Bašigovci i Gornjoj Tuzli, pa smo na tim terenima najviše koncentrisani, mada u toku godine imamo dosta gostovanja kako na terenima klubova iz BiH, tako i kao gosti klubovima iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije gdje je ovaj sport doživio jednu veliku ekspanziju“, kazao je za Tuzlanski.ba predsjednik Airsoft kluba „ASK ONE“ Tuzla Nihad Mulaosmanović.

  • Da podsjetimo, radi se o extremnom sportu koji je sličan paintballu, ali za razliku od njega koriste se replike ili markeri koji su realističniji i slični pravom oružju, gdje pogotkom kuglice u metu, odnosno igrača, druga strana mora priznati pogodak, tako da se ovaj sport zasniva na razvijanju osjećaja fer play kod učesnika.

  • Trenutno ima čak oko 50 učesnika, kako žena, tako i muškaraca,  različite dobi i zanimanja, od doktora, policijskih službenika, vojnih lica, radnika iz obezbjeđenja pa do studenata. Članovi svakako moraju posjedovati vlastitu opremu, a za način pristupanja u Klub mogu se obratiti direktno.

  • Airsoft kao adrenalinska disciplina u BiH zastupljen je od 2007 godine, dok u našem gradu klub egzistira od 2011 godine. Ova disciplina privlači sve više, kako muške tako i ženske populacije.

    „U našem gradu i kantonu možemo reći da je airsoft još nepoznanica, ali ne više kao u proteklim godinama, gdje je ASK ONE Tuzla brojala 3-7 članova dok sada već imamo jedan od najmnogobrojnih klubova u BiH.

  • Bitno je naglasiti, pošto nas neki ljudi vezu za vojne aktivnosti u negativnom smislu i sjećanje na nemila ratna dešavanja sa ovih prostora, da airsoft predstavlja jedan idealan sport za sve one koji vole adrenalinske igre, odnosno kombinaciju fizičke aktivnosti i uzbuđenja u pozitivnom smislu“, podsjeća Mulaosmanović. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,