Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Admir Andelić – Tomba emotivnim riječima se oprostio od Radeta Šimića: Planina nam pokaza svoju mračnu stranu

Preuzmite sliku

Pripadnik specijalne jedinice Uprave policije MUP-a TK i alpinista Admir Andelić – Tomba iz Živinica bio je u društvu Radeta Šimića koji je 14. februara na Pranju izbugio život zbog lavine koja se pokrenula.

 • Andelić je tek danas smogao snage da se emotivnim riječima javno obrati povodom ovog tragičnog događaja i gubitka prijatelja koji ga je veoma potresao.

  Brate, druže, partneru…

  Volju i želju koju sam vidio i doživio od tebe, sjaj u očima kada treba da se negdje ide, kad se priča o planovima, projektima, usponima, druženju, nisam ni kod koga ranije osjetio. Uvijek si bio spreman za bilo šta. Bilo da je u pitanju samo druženje, trening ili uspon na planinu. Počeli smo zajedno sanjariti o velikim planovima u budućnosti, a kada dvoje zajedno sanjare o istom onda su posebno povezani. To prijateljstvo prerasta u nešto više, napokon sam se ponadano evo životnog partnera s kojim će se običi svijet i sva velika gorja.

  Nažalost, tada nam planina pokaza svoju mračnu stranu ono najgoru moguću, zauvijek obilježi i zareza ranu na srcu. Tebe uze i ostavi u tom prostranstvu, a meni pruži da to sve vidim i preživim uz veliku sreću. Ništa nije ukazivalo da bi se tako nešto moglo dogoditi, ništa nije ukazivalo da nebi trebali ići, sve je išlo kako bi trebalo do tog trenutka kada se promijeni sve.

  Bol je velika, a nigdje i niko te ne može naučiti kako je to izgubiti parnera, druga, brata. Teško da će išta više biti isto, ali se mora nastaviti ako je ikako moguće. Mi na jednom, a ti na boljem svijetu nastaviti sa nebeskom šetnjom, pa opet kada bude prilike da se navežemo brate moj, riječi su Admira Andelića – Tombe pripadnika specijalne jedinice Uprave policije MUP-a TK koji je tog kobog dana 14. februara bio u društvu Radeta Šimića pripadnika Oružanih snaga BiH na Prenju gdje je izgubio život zbog pokrenute lavine.

  Andelić je uputio riječi zahvalnosti svim pripadnicima gorske službe spašavanja zatim Muhamedu Gafiću s kojim je bio na vezi te partnerima i alpinistima koji su u rekordnom roku došli do njih nakon nesreće i uz ekstremne napore uspjeli da urade ono što su mogli.

  Također, Admir Andelić – Tomba zahvalio se i Oružanim snagama BiH koji su pružili podršku iz zraka kao i MUP-u TK i svojim kolegama Jedinice policije za specijalnu podršku sa kojima je također bio u kontaktu čitavo vrijeme.

  “Hvala svima koji su zvali i upućivali poruke podrške’ – navodi Andelić’ i dodaje:

  ‘Alpinisti ne idu u planinu da di zadobili i najmanju ogrebotinu, a kamoli da tamo okončaju svoj život. Idemo zato što to volimo. Počivaj u miru Rade moj, da ti bude laka zemlja Bosanska. Porodici upućujem iskreno saučešće, i da koliko je to moguće izdrže i prođu kroz ove teške dane’ – riječi su Admira Andelića – Tombe kojim se oprostio od svog prijatelja Radeta Šimića. (Tuzlanski.ba)

  Vezeno | Tuzla: Sutra posljednji ispraćaj Radeta Šimića pripadnika Oružanih snaga BiH

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje