Nedjelja, 17. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

U organizaciji Klinike za dječije bolesti i Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja PIPOL juče je održan sastanak na kojem je prezentovan projekat “Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti”.

Sastanku je prisustvovao gradonačelnik Jasmin Imamović sa saradnicima, predstavnici Ministarstva zdravstva TK, predstavnici Općine Srebrenik, predstavnici Udruženja srce za djecu koja boluju od raka FBiH i predstavnici kompanije Deling. U ime Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prisutnima su se obratili pomoćnik direktora za medicinske poslove, prof. dr. Fahrija Skokić, načelnik Klinike za dječije bolesti, dr. med. sc. Edin Husarić, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti i prim. dr. Amila Latifagić, dok je u ime Udruženja PIPOL govorila gospođa Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Na sasatanku je istaknuto da je cilj projekta obezbjediti adekvatnije uslove za boravak, a samim tim i za liječenje djece oboljele od malignih oboljenja sa područja TK. Kako bi se zadati cilj ispunio pristupit će se rekonstrukciji prostora koji će namjenski biti opremljen za potrebe Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti.

Prema riječima prof. dr. Fahrije Skokić, Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla već dugi niz godina obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka, koji se obilježava u mjesecu februaru, kako bi skrenuli pažnju javnosti na djecu oboljelu od malignih oboljenja i njihovo kompleksno liječenje. Profesorica Skokić je istakla da su maligne bolesti druge po redu uzročnika smrtnosti djece do 14 godina starosti. Prema njenim riječima, 70 % oboljenja je moguće prevenirati ako se bolest na vrijeme dijagnostikuje. Tuzlanski kanton je vodeći u FBIH kada je riječ o broju oboljele djece od malignih bolesti. Na godišnjem nivou u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla boravi oko 15 bolesnika starosti od dvije do šest godina.

Prim. dr. Amila Latifagić je rekla da djeca oboljela od malignih oboljenja zahtjevaju posebne uslove za liječenje i da se nada da će ti uslovi ovim projektom biti obezbjeđeni.

Kako je ovom prilikom istakla, predsjednica Udruženja PIPOL, Amra Saračević, postoje obećanja društveno-odgovornih kompanija, ali i predstavnika izvršnih vlasti, koji žele dati svoj doprinos u obezbijeđenju adekvatnih uslova za liječenje djece oboljele od malgnih bolesti TK.

Novi prostor Odjeljenja za hematologiju i onkologiju nakon obnove bit će multifunkcionalan i raspolagati će sa 5 bolničkih soba, dva kupatila, dva predprostora sa tri sanitarna čvora i jednim tušem, dvije ljekarske sobe, bolničkom ostavom, intervencijom i igraonicom za malene pacijente.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje