Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

15. Maj: Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte!

15-maj-tuzla
Preuzmite sliku

Danas se obilježava 20. godišnjica odbrane Tuzle.                  

\"15-maj-tuzla\"{saudioplayer}01-MANEVARCI.mp3{/saudioplayer}\”Niko, ni zbog čega, ni zbog koga, ne smije da nam šutnjom o 15. maju nameće osjećaj krivice što smo se branili. Bosna i Hercegovina je zbog malo drugačijih šutnji, šutnji o drugom obrazu bratstva i jedinstva, platila krvavu cijenu 1992. godine, jer previše Bosanaca nije vjerovalo da je rat ni kad im je u kuću ušao. Ako se mi ne budemo ponosili time što smo se branili i odbranili, djeca nam se neće ni braniti od onih koji bi još da se \”ćeraju\”.\” (Govornik nepoznat ali govor poučan)

U Ulici Armije RBiH, kod spomenika poginulim braniocima 1992. -1995. svake godine Tuzlaci obilježavaju 15. maj, najznačajniji datum u historiji Tuzle. Dan kada je Tuzla odbranjena, dan kada je spasila sebe od sudbine popaljenih i genocidom etnički očišćenih mjesta i gradova širom BiH.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate obilježavanje 15. maja – značajnog datuma iz historije Tuzle i da se svi skupa prisjetimo svih onih koji su dali život za ovaj grad i za ovu državu, uz poznatu parolu: \”Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte\”!

\"brcanska3\"

U 13h bit će upriličeno polaganje vijenca i cvijeća (Spomentik poginulim braniteljima BiH i Tuzle), 14:30h Polaganje vijenca na spomen obilježje antifašističkim borcima 1992-1995 (Slana Banja) a nakon toga uslijedit će svečana akadamija u Kinu Kaleiodoskop Tuzla.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: