Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

˝Zvuci jednakosti˝: Koncert učenika Srednje muzičke škole i mladih iz ˝Lotosa˝

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, učenici tuzlanske Srednje muzičke škole ˝Čestmir Mirko Dušek˝ i članovi Udruženja građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom ˝Lotos˝ održali su zajednički koncert u centru Tuzle, a predstavili su se programom za Orfov instrumentarij.

˝Usljed nedostatka adekvatne sistemske podrške i raznih stereotipa, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa diskriminacijom, a kao rezultat tog stanja je i neprisutnost mladih osoba sa takvim stanjem u kulturnom životu zajednice. Zbog toga su ´Lotos´ i Srednja muzička škola realizovale ovaj projekt pod nazivom Zvuci jednakosti˝, navela je Adisa Kišić, zaposlenica u Informativnom centru za osobe sa invaliditetom ˝Lotos˝ Tuzla.

Lejla Mulaosmanović, profesorica u Srednjoj muzičkoj školi ˝Čestmir Mirko Dušek˝ kooridnirala je projektom u kojem je učešće uzelo 20-ak osoba.

˝Projekt traje nekoliko mjeseci, a ideja je bila da zajedno sa partnerima iz Lotosa, mladi sa invaliditetom sviraju sa našim učenicima. Podržala nas je Fondacija tuzlanske zajednice i imali smo nekoliko radionica, a saradnja je bila divna. Nismo postigli neki završni cilj, ali ovo je proces i mi smo barem započeli raditi na jednakosti, što je poenta ovog projekta i ovog koncerta. Muzika otvara vrata i kroz muziku je svijet ljepši, a predstavljamo se programom za Orfov instrumentarij i udaraljkama kao što su: doboš, konge, bongosi, štapići, def, zvečke, ksilofon itd˝, kazala je prof. Mulaosmanović.

Amela Fočić, učenica Srednje muzičke škole jedna je od učesnica koncerta, a navela je da je projekt pomogao i učenicima i mladima iz ˝Lotosa˝.

˝Saradnja je bila odlična. Probe su tekle bez problema i bile su ugodne, a nadam se da ćemo nastaviti još bolje˝, izjavila je Fočić.

Nedžad Pirić iz Banovića smatra da se osobama sa invaliditetom treba pružiti više ovakvih mogućnosti.

˝Susretali smo se sa raznim instrumentima i učenici iz Muzičke škole su nam pomagali. Ja sam svirao frulu i gitaru˝, rekao je Pirić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje