Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zabrinjavajuće cifre: Znate li koliko bh. građani troše na cigarete i alkohol?

alkohol-cigare
Preuzmite sliku

Popularno

U BiH je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 114.026 tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 127,6 miliona KM, dok je za sedam mjeseci prodato cigareta u vrijednosti oko 669 miliona maraka

alkohol-cigare– Najviše je uvezeno piva, čak 104.543 tone, ukupne vrijednosti 104,3 miliona KM. Pored toga uvezeno je i 6.880 tona piva s ukusom limuna, jabuke, grejpa ukupne vrijednosti 9,3 miliona KM – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da se najviše uvozi iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije, a među pivom koje se uvezlo iz pomenutih zemalja ima onih koji vuku porijeklo iz Holandije, Mađarske, Danske.

Kada je riječ o vinu, uvezene su 5.094 tone ukupne vrijednosti 18 miliona KM, a najviše se uvozilo iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Italije, Francuske.

– Žestokih alkoholnih pića je uvezeno 2.577 tona, ukupne vrijednosti 13,9 miliona KM – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine iz BiH je izvezeno 7.760 tona raznih vrsta alkoholnih pića ukupne vrijednosti 13 miliona KM.

GKovačević je rekao da je za sedam mjeseci izdato više od 235 miliona akciznih markica kojim se obilježavaju cigarete, uvozne i domaće. Prosječna cijena kutije cigareta u toku 2012. godine iznosi 2,85 KM po paklici.

Prema istraživanju koje je sproveo “Wall Street Journal”, stanovnici BiH popuše više od 2.000 cigareta godišnje po osobi, što ih svrstava na vrh liste najvećih pušača na svijetu, dok su prvi na listi stanovnici Srbije sa čak 2.861 popušenom cigaretom godišnje po stanovniku. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stanovnici BiH koji konzumiraju alkohol godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog ili 140 litara 40-odstotnog alkohola.

Prema mišljenju sociologa Ivana Šijakovića, koliko god da poskupljuju alkohol i cigarete ljudi ih više koriste.

– Na taj način prkose nemaštini, otporu, socijalnom stanju i beznađu u kojem se nalaze, pokazujući da se za to može odvojiti. To postepeno izvlači novac, jer kada kupe jednu flašu alkohola ili jednu kutiju cigareta nije veliki trošak ali se iz dana u dan iznos nagomilava – rekao je Šijaković Glasu Srpske.

U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, na alkohol i alkoholna pića, plaća poseban porez.

– Akciza se plaća po litru i to za pivo 0,2 KM, a za vino 0,25 KM. Za alkohol, alkoholna pića i voćnu prirodnu rakiju akciza se plaća po litru apsolutnog alkohola, i to za alkohol i alkoholna pića 15 KM, a za voćnu prirodnu rakiju osam KM – kazao je Kovačević.

Depo / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: