Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za satnicu u BiH pašteta, u Njemačkoj kilogram mesa

meso-pasteta
Preuzmite sliku

Popularno

Za sat rada veliki broj zaposlenih u BiH mogu da kupe tek konzervu kvalitetnije paštete, a Nijemci su za svoju satnicu u prilici da pazare kilogram goveđeg mesa.

\"meso-pasteta\"Pokazalo je to poređenje cijena i primanja u našoj i evropskim zemljama, a kojim je dokazano da je plata u BiH 4,7 puta manja nego u Evropskoj uniji. Dovoljno je reći da prosječna bruto plata u zemljama EU iznosi 3.163 evra, a u našoj državi 663,6 eura (1.294 KM).

Kada, primjera radi, Nijemac od svoje bruto plate izmiri sve obaveze prema državi, ostane mu 1.458 eura, tako da je njihova satnica \”teška\” oko 8,41 euro (16,40 KM), za koliko u mesnicama u toj zemlji može da se kupi kilogram mesa.

U \”vojsci\” radnika u BiH koji zarađuju male plate, između ostalih se izdvajaju tekstilci, čija je satnica, uzimajući u obzir prekovremeni neplaćeni rad, prema računici Saveza sindikata RS, vrijedna tek oko 2,60 KM, a toliko košta i nešto kvalitetnija pašteta od 150 grama.

\”Kada prosječnu isplaćenu platu za tekstilnu industriju, koja na mjesečnom nivou iznosi oko 460 maraka, gdje spada i prekovremeni rad koji nije plaćen, preračunate na satnicu, evidentno je da radnici i radnice za sat rada ne mogu da kupe ni dvije vekne hljeba, jer po satu zarade tek oko 2,60 KM\”, precizira Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Prosječna plata u našoj državi, kako je potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH, iznosi oko 828 KM, ali je taj iznos za većinu zaposlenih u privatnom sektoru samo pusta želja. Zvanična statistika pokazuje da, primjera radi, ugostitelji mjesečno zarađuju 551 marku, tako da ni oni nisu u mnogo boljem položaju od tekstilaca.

\”Analiza koju ste uradili odlično oslikava koliko je život u BiH težak. Ali, pazite ovo, neke procjene, koje smo mi u udruženju radili, pokazuju da čak 75 odsto ljudi kod nas na raspolaganju dnevno ima da potroši tek tri marke. Šta će sa toliko novca? Nažalost, to je naša sumorna stvarnost\”, ističe Lakota.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH takođe kažu da bh. građani za hranu izdvoje mnogo više sredstava iz svog budžeta nego potrošači zemalja EU.

\”Prosječna evropska porodica izdvoji za hranu 16 odsto od ukupnih prihoda. U BiH je taj udio čak 50 odsto\”, upozoravaju ombudsmani.

Stotine hektara livada, šuma i niskog rastinja u plamenu zbog nepažnje nesavjesnih građana

Bruto plate (u eurima)

663,6 – BiH

3.163 – EU

Izvor: Nezavisne Novine / Foto: Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: