Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Web portal \”Dnevnog Avaza\” u novom izdanju (FOTO)

avaz1
Preuzmite sliku

Popularno

Portal \”Avaz.ba\” od sada mnogo brži

\"avaz1\"Najčitaniji informativni portal u Bosni i Hercegovini, \”Avaz.ba\”, u potpunosti je redizajnirao svoju stranicu, koja je od sinoć vidljiva svim internet-korisnicima.

Osim potpuno novog vizuelnog identiteta, stranica je pretrpjela i niz drugih tehničkih izmjena.

Svjetski sistem

Instalirana je potpuno nova serverska infrastruktura urađena po uzoru na velike svjetske sisteme – kaže Admir Hajder, šef IT službe u \”Dnevnom avazu\”.

Ovo konkretno znači da čitaoci portala \”Avaz.ba\” u narednom periodu više neće imati problema s iznenadnim \”padanjem stranice\”, zbog prevelikog opterećenja uzrokovanog ogromnim brojem posjeta.

Dosadašnji sistem solidno je funkcionirao do kraja 2010. godine, kada je prosječan broj dnevnih posjeta bio oko 100.000 klikova. No, zbog velikog broja novih čitalaca i \”opterećenja\” od prosječno 400.000 klikova koje imamo danas, serveri su se morali u potpunosti promijeniti.

\"avaz\"

– Uradili smo potpuno novu optimizaciju na portalu kako bismo smanjili vrijeme otvaranja svih sadržaja. Mislim da ovako temeljitu \”podlogu\” niko ranije nije uradio u BiH. Mi smo, naravno, otvoreni za sve nove sugestije čitalaca – kazao je Harun Ališah, predstavnik \”Lupon grupacije\” koja je radila redizajn portala \”Avaz.ba\”.

Brže otvaranje

Pripremna testiranja pokazala su da je otvaranje nove stranice iz pojedinih zemalja čak 13 puta brže nego do sada.

Serverska stabilnost i optimizacija sadržaja dovest će do još bržeg, boljeg i cjelovitijeg plasmana informacija. Novi portal prilagođen je čitaocu koji će, zahvaljujući sjajnim rješenjima na \”homepageu\”, još lakše nalaziti ono što ga zanima – kazao je urednik web-portala Nermin Mahmutović.

\"avaz2\"

Uskoro android i iPhone aplikacije

Prema planu iz Strategije za razvoj onlinea u našoj najvećoj novinskoj kući, \”Avaz.ba\” će u narednom periodu plasirati android i iPhone aplikaciju.

Do nove godine implementirat će se još neka novinsko-tehnička rješenja i inovacije na postojećoj stranici kako bi \”Avaz.ba\” bio još konkurentniji na regionalnom tržištu, na kojem već i sada sjajno kotira.

Tuzlanski.ba/Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: