Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vozači motocikala voze pijani, bez kaciga i pričaju na telefon!

skuter-vratolomije
Preuzmite sliku

Popularno

Vozači motocikala i mopeda u RS vrlo često ugrožavaju svoju, ali i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju vozeći bez kaciga, pijani, dok u vožnji čak i pričaju na mobilni telefon.

skuter-vratolomije

Do ovih poražavajući podataka došla je policija RS, ali stručnjaci iz oblasti saobraćaja, iz čega je vidljivo i da mnogi upravljaju motociklima i mopedima bez položenog vozačkog ispita za tu kategoriju, ali i bez uredno izvršene registracije. Drugačija situacija nije ni u Federaciji odnosno drugim gradovima BiH, Sarajevo, Tuzla, Mostar…

Stručnjaci upozoravaju na brojne probleme kada su u pitanju ovi vozači, ističući da ima slučajeva da čak voze motocikle i na zadnjem točku, što su katastrofalni potezi po pitanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Tako je MUP RS krajem prošlog mjeseca sproveo pojačanu akciju kontrole i kontrolisali su 1.353 vozača, od toga 365 vozača motocikala i lakih motocikala i 988 vozača mopeda.

U okviru tih kontrola, u saobraćaju su zatečena 664 vozača koji su vozili bez zaštitne kacige, što je njih 49 odsto, dok je otkriveno da je i 16 vozača motocikala vozilo pod uticajem alkohola.

Isto tako, policija je došla do saznanja da od 365 kontrolisanih vozača motocikala i lakih motocikala njih čak 65 upravlja bez položene kategorije A ili potkategorije A1, što je u prosjeku svaki šesti kontrolisani vozač u okviru ove akcije.

“Od ukupno kontrolisanih motocikala i lakih motocikala u saobraćaju je zatečeno i njih 34 bez registracije, a od 988 kontrolisanih mopeda bez registracije je bilo 59”, kazali su u MUP-u RS.

Iz policije RS još su kazali da je analitičkim praćenjem stanja bezbjednosti saobraćaja na području RS u prvih pet mjeseci ove godine uočeno da je i dalje povećan broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica u kojima učestvuju vozači motocikala, mopeda i bicikala.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je i da su monitorinzi koje su oni sproveli pokazali da značajan broj mlađih vozača skutera vozi pričajući na mobilni telefon.

“Uočili smo i da voze bez zaštitne kacige, bez vozačkog ispita, nepropisno se prestrojavaju prilikom skretanja ulijevo”, kazao je on. Kad su u pitanju motociklisti, istakao je da je veliki problem nasilnička vožnja, te da su i evidentirana dvojica motociklista koji često kroz centar grada voze i na jednom točku, ugrožavajući sve oko sebe.

Pored toga, on je naveo da vozači motocikala i mopeda često voze u atletskim majicama, šorcevima i papučama ili sandalama, što takođe može biti vlo opasno prilikom vožnje.

“U svakom slučaju, činjenjem tih prekršaja vozači motocikala devet puta imaju veću šansu da dožive tešku tjelesnu povredu i pogibiju prilikom nastanka nezgode nego što je to slučaj kod vozača putničkog ili teretnog vozila”, zaključio je Jaćimović.

Iz tog razloga su iz MUP-a RS opet apelovali na sve vozače motocikala i mopeda u RS da poštuju zakonske propise i ponašaju se odgovorno kako ne bi ugrozili svoje živote, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: