Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Tuzlanskog kantona ukida koncesiju na sunce (VIDEO)

sunce
Preuzmite sliku

Popularno

Vlada Tuzlanskog kantona napokon je ukinula koncesiju na sunčevu energiju. Više ne žele biti jedini u svijetu koji dodjeljuju koncesiju na sunce, javlja dopisnik FTV-a iz Tuzle.

sunce

U Vladi Tuzlanskog kantona napokon su shvatili da nisu vlasnici sunca. Koncesija na sunčevu energiju bit će ukinuta.

„Vlada je po žurnom postupku odlučila da na slijedeećoj sjednici skupštine koja će biti do kraja ovog mjeseca stavi da se ove dvije pozicije iz člana 3. izbrišu. Da se iz člana 3. Zakona o koncesijama TK izbrišu stavke 16. i 17. – korištenje sunčeve energije i vjetra. A da potom stupanjem na snagu ovog izmjenjenog zakona se stave van snage svi ugovori koji su do sada bili. Ako se opredijeli skupština da oni ne mogu biti predmet koncesije, oni neće biti u narednom periodu predmet koncesije,” kaže Željko Knežiček, ministar industrije, energije i rudarstva Tuzlanskog kantona.

Vlada je priznala grešku. A stav struke je jasan. Koncesija na sunčevu energiju ne smije postojati.

Koncesije dodijeljene, iako će biti nevažeće za nekoliko dana

„Naplaćivati nešto što nije u vašem vlasništvu ne možete. To je apsurd. Iz tog razloga što, prije svega, ne znam koje vlasnik Sunca, da li će se neko pojaviti na Zemlji da je vlasnik ili možda da je negdje u Svemiru. Djeluje destimulativno,” kaže Ismet Salihović, voditelj Centra za obnovljive energije u CRP Tuzla.

Vlada je istovremeno dodjelila koncesije za proizvodnju sunčeve energije za nekoliko privrednih društava, mada zna da će te njene odluke, za samo nekoliko dana, prestati važiti.

„Ukoliko mi ne bi donijeli takve odluke, oni bi vjerovatno bili ostavljeni za naredni mjesec. Posljedica neće biti za nikog. Primjenjivat će se samo novi zakon,” kaže ministar Knežiček.

U Vladi TK su konačno shvatili da ne mogu naplaćivati sunce. A po tome su, podsjećamo, bili jedinstven primjer u svijetu.

FTV / Omer Hasanović / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: