Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Od 1. januara penzije veće za 5%

Penzioneri1
Preuzmite sliku

Popularno

Vlada FBiH ispunila obećanje

Penzioneri1Vlada Federacije donijela je, na današnjoj sjednici u Mostaru, više zaključaka kojima se daje saglasnost Federalnom zavodu za PIO/MIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu penzija od 1. januara 2014. godine, te daju zaduženja Vladi i Zavodu u njihovoj realizaciji.

Ovo je drugo petpostotno povećanje penzija u mandatu ove Vlade FBiH, saopštio je Ured za odnose sa javnošću Vlade Federacije BiH.

Novim koeficijentima će već januarske penzije, čiji se početak isplate očekuje u prvoj sedmici februara, biti povećane za pet posto, čime se u potpunosti realizira Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja penzionera u septembru 2013. godine.

Data je saglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe penzionisane po Zakonu o PIO, Zakonu o PIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o PIO i po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH. Za osobe penzionisane po Zakonu o pravima demobiliziranih boraca, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih porodica i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485.

Vlada je saglasna da je za osobe penzionisane po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju visina isplatnog koeficijenta 1,000, navodi se u saopštenju.

U cilju finansijske održivosti Federalnog zavoda za PIO i redovite isplate penzija, na nivou koji je utvrđen, Vlada Federacije BiH će realizirati više aktivnosti.

Tako bi već u januaru trebala izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih Budžetom Federacije BiH iz 2013. godini, u visini od 6.426.930,19 KM i obezbijediti u što je moguće kraćem roku izmirenje preostalog iznosa obaveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH, u visini od 18.300.000 KM. Vlada je, kao mjeru, predvidjela i redovito mjesečno izmirivanje obaveze planiranih Budžetom za 2014. godinu po osnovu transfera pozicioniranih za povoljnije penzionisanje, prema Federalnom zavodu PIO i po osnovu Zakona o konsolidaciji rudnika.

Očekuje se, također, da Zavod za zapošljavanje u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura da sredstva planirana finansijskim planom usmjeri Federalnom zavodu PIO. Od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću finansijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće.

Uz ovo, Federalni zavod za PIO će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina, koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje finansijske stabilnosti Federalnog zavoda i održivosti danas utvrđenih isplatnih koeficijenata.

Federalni zavod je, takođe zadužen da o provođenju ovih mjera i njihovim finansijskim efektima Vladi dostavlja redovne finansije izvještaje, na osnovu kojih će Vlada eventualno poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovne isplate mjesečnih penzija u Federaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: