Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šverc droge u utrobi pasa

psi droga
Preuzmite sliku

Popularno

Carinici Srbije sve češće specijalnim skenerom otkrivaju švercere koji drogu pokušavaju prenijeti preko granice pomoću kućnih ljubimaca.

\"psiPsu daju da proguta vrećice s drogom ili mu ispod trbuha ušiju džepove u koje sakriju balone s drogom i na tan način prevare carinike, piše Blic. Otkrivanje ovog načina moguće je samo pomoću skenera i rigoroznijom kontrolom.

Tako su trgovci drogom \'mule\’ ili gutače zamijenili životinjama. Srpski carinici otkrili su specijalnim skenerom vrećice s kokainom u utrobi put bulla koga je vodio državljanin Turske, koji je iz Albanije putovao u Njemačku.

Ovaj sistem švercanja funkcionira na sljedeći način. Vlasnik psa nekoliko dana drži gladnog, daje mu samo vodu. Zatim ga nekoliko sati prije puta nahrani vrećicama koje su napunjene drogom, ali ih samo namaže nekim namazom kako bi ih pas lakše pojeo. Nakon prelaska granice vlasnik psu daje laksativ i čeka da izbaci vrećice s drogom.

Ovaj vrlo bezobziran postupak prema životinjama prošlog je mjeseca otkriven nekoliko puta, a u policiju kažu kako krijumčari ne žrtvuju samo pse, već drogom hrane i svinje ili krave.

Ukoliko životinja ima problema s izbacivanjem droge, oni je ubiju i rasijeku te izvade drogu. Vrlo često životinja ugiba i nakon izbacivanja droge, jer joj budu uništeni unutrašnji organi. Druga metoda šverca droge pomoću životinja je da se životinjama na trbuhu rasiječe koža, a nakon ubacivanja balona s narkoticima zašije se ili zalijepi specijalnim ljepilom.

Ima slučajeva kada kroz analni otvor životinjama ubacuju drogu i to životinja izbaci u roku od sat vremena, pa se dešavalo kod graničara iz Mađarske da životinja upravo na granici izda švercere. Takođe, postoji sistem kada se švercuje heroin u tečnom stanju u specijalnim balonima koje životinja proguta. Ovaj sistem razvili su Argentinci i Kolumbijci – izjavili su u policiji.

U psu prenesu i do tri kilograma

Droga koju pas proguta spakovana je u specijalne kapsule i kesice za transport koje ne može da ošteti stomačna kiselina. Kako kažu u policiji, pas može da proguta od jednog do čak tri kilograma droge. Nevladine organizacije za borbu protiv zlostavljanja životinja poslale su apel policiji i pravosuđu da oštrije kontrolišu i kazne ove krijumčare.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: