Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki muftija: Djevojčice od 10 godina spremne za brak!

saudiski-muftija
Preuzmite sliku

Popularno

\”Oni koji traže da se starosna granica za stupanje u brak podigne na 25 godina, apsolutno griješe\”, izjavio je Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdul Aziz bin Abdula za list \”World observer\”, odgovarajući na pitanje šta misli o udavanju maloljetnih djevojčica bez njihovog pristanka.

\"saudiski-muftija\"Prema njegovim riječima, djevojčice su zrele za brak kada napune 10 ili 12 godina.

Koja je donja granica za brak?

– Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro odgojene djevojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti – rekao je on.

Omid Safi, profesor islamske teologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, izjavio je da komentari Velikog muftije pokazuju koliko je on izvan tokova kada je riječ o modernom islamu.

– Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga, jer eliminira element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja djevojčica pristala na brak s odraslim muškarcem – smatra Safi.

– Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske vjerske vlasti izgubile kontakt s vlastitim narodom i nisu svjesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u cijelom svijetu.

Saudijski sud je 2009. godine odbio poništiti brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prema pisanju \”Reutersa\”, rasprava o starosnoj granici za stupanje u brak i dalje traje, ali se u Saudijskoj Arabiji, kao potpisnici Konvencije UN o pravima djeteta, osobe mlađe od 18 godina smatraju djecom.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: