Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ulazak Hrvatske u EU je loš po BiH

EvropskaUnijaBL
Preuzmite sliku

Popularno

Ulazak Hrvatske u EU i reperkusije nepripremljenosti BiH za taj dan biće veoma pogubne za privredni sistem BiH, što konkretno znači da je moguće očekivati da na hiljade ljudi ostane bez posla, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

\"EvropskaUnijaBL\"\”BiH nije pripremljena za ulazak Hrvatske u EU u raznim segmentima – zakonodavstva, akreditacionih tijela, sertifikacije, osposobljenih laboratorija za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i samih objekata koji služe za proizvodnju\”, rekao je Šarović i istakao da će na udaru prvi biti sektor prehrambene i poljoprivredne proizvodnje, posebno mljekari.

On je napomenuo da se više od 60 odsto izvoza mljekarske proizvodnje iz BiH plasira u Hrvatsku, a sa 1. januarom 2013. nastupiće bezbjedonosne barijere i uslovi koje EU traži od BiH.

\”BiH ima malo vremena, osam-devet mjeseci. Izgubljeno je mnogo. Teško da će sve do tada biti moguće ostvariti. Bićemo u problemu i pregovorima sa Hrvatskom, odnosno EU da se uvoz Hrvatske u BiH koji je bio značajan liberalizuje u smislu smanjenja carinskih stopa i carinske tarife\”, rekao je Šarović novinarima u Bijeljini nakon današnjeg sastanka sa privrednicima, najvećim izvoznicima BiH.

On je upozorio da je situacija ozbiljna i da je za osposobljavanje privrede BiH za izvoz u Hrvatsku potrebno više od 80 miliona KM, u prvom redu za osposobljavanje samih prelaza kojih će biti samo dva. \”To je jedan od većih problema. Sredstva će biti neophodna i za nabavku laboratorije i druge opreme\”, rekao je Šarović i ponovio da će BiH biti suočena sa velikim problemima.

Prema njegovom mišljenju, za BiH postoje tri moguća izlaza – da ispuni sve uslove EU za osam mjeseci, da nađe neka druga tržišta u okruženju ili da zauzme domaće tržište onoj robi koja je do sada dolazila iz Hrvatske.

\”Izgubljeno je mnogo vremena i uvjeren sam da sve uslove koje EU pred nas postavlja ne možemo ispuniti, ali je važno da krenemo u ispunjavanje bar jednog dijela\”, kaže Šarović.

Sastanku, koji je održan u zgradi Skupštine opštine Bijeljina, osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prisustvovali su i entitetski ministri poljoprivrede, vodorivrede i šumarsta, trgovine i turizma, predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, kao i najznačajniji domaći privrednici koji već izvoze na tržište EU i predstavnici izvoznika koji svoju robu plasiraju na tržište Hrvatske.

Izvor: Srna / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: