Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Učenice u školu dolaze obučene kao pjevaljke

skola dres code
Preuzmite sliku

Popularno

U Bosni i Hercegovini ne postoje kodeksi odijevanja

\"skolaOdlazak u školu za učenike trebalo bi značiti odlazak na posao i u skladu s tim morali bi i da se odijevaju, a svaka obrazovno-vaspitna ustanova trebalo bi da ima pravilnik odijevanja, zaključak je pedagoga koji se s početkom nove školske godine ponovo kritiziraju raznolikost u odijevanju učenika.

Modiranje važnije

U Bosni i Hercegovini ne postoji potpisan akt o kodeksu odijevanja učenika, kojim bi se izbjegle razlike i neugodnosti između učenika i profesora. Uz pomoć tog akta učenici bi mogli više da se koncentriraju na svoju obavezu – da prate nastavu, uče i usvajaju nova znanja a ne da se modiraju, mišljenje je pojedinih profesora.

Roditelji, nadležni organi i prosvjetni radnici, trebalo bi da doprinose normalnoj atmosferi rada u školama, koja bi morala biti usmjerena u pravcu usvajanja novih sadržaja, a ne modiranja. Ono što danas u većini škola imamo su nemoral, nekultura i nepoštovanje profesora stilom odijevanja učenika – kazao je Velid Selman, direktor Opće gimnazije u Sanskom Mostu.

Kako u raznim ustanovama postoji dres-kod, to bi se pravilo trebalo primijeniti u školama, u kojima se učenici na dostojanstven način formiraju kao normalne i zrele ličnosti.

Srednju školu uglavnom pohađaju adolescenti i na njihovo fizičkog i psihičkog sazrijevanja veliki utjecaj imaju fizički i psihološki profili roditelja, što dalje povlači tezu da je kućni odgoj, između ostalog, najbitniji u formiranju ličnosti svakog pojedinca – mišljenje je Mire Tepić iz Banje Luke.

Svugdje u svijetu na koledžima i u ozbiljnim školama kodeksi odijevanja regulirani su jednakim školskim uniformama za dječake i djevojčice, i na taj način se ne stvara nikakva socijalna, niti bilo koja druga razlika između učenika.

Privatne škole, kao Tursko-bosanski koledž u BiH problem je riješio na jednostavan način potpisivanjem ugovora pri upisu u školu, u kojem je, između ostalog, obavezno nošenje školske uniforme. U državnim školama to je teško, jer se treba dobiti saglasnost ministarstava obrazovanja, dok oni tu odluku ne mogu donijeti bez Vlade i roditelja – kazala je Aida Kartal, pedagogica MSŠ u Bihaću.

Srednjoškolci uglavnom nisu zaposleni i novac dobijaju od roditelja koji ne samo da ne reagiraju na ono što im djeca nose, nego i finansiraju kupovinu robe.

Nemoralne slike

Na osnovu toga, postavlja se pitanje da li je nepristojno odijevanje rezultat kućnog nevaspitanja ili, pak, rezultat koje su škole, odnosno prosvjetni radnici, ministri obrazovanja i kulture i svi nadležni na polju obrazovanja, svojim nemarnim propustom u radu odobrili i dozvolili.

Jedno je sigurno, a to je da sve češće viđamo u školama i na ulici nepristojno odjevene učenike i učenice, i da je aktuelno društvo i nemarnost roditelja za sopstveno dijete dozvolilo da svaki dan gledamo nemoralne slike dječaka i djevojčica koji izgledaju i po pet godina stariji, iz prostog razloga što kao primitivno društvo nismo spremni poštovati banalni kodeks odijevanja, bonton – kazala je majka petnaestogodišnjaka, Senka Karupović iz Doboja.

Kontra stavovi

Učenici koji poštuju bonton navode kako nikako nije lijepo vidjeti učenicu u kratkim hlačicama, prozirnoj ili prekratkoj majici, jer u školi rade profesori koji su stariji od njih i koje trebaju poštovati na sve načine.

S druge strane, učenici slobodnijeg stila odijevanja, navode kako živimo u demokratskom društvu i kako svako treba da ima slobodu mišljenja, stila odijevanja i svega ostalog.

Odgovornost roditelja

Neki roditelji opet smatraju da apsolutno svaki direktor i nastavnik može da pošalje učenika kući ako je neprikladno obučen, ali da roditelj ne smije dozvoliti da dijete ima isti stil odijevanja i za školu i za izlaske.

Odnosno, u školi treba da budu ono što jesu – učenici.

Tuzlanski.ba / Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: