Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U prvoj polovini 2013. uvođenje naknade od 10 feninga za plastične vrećice

plasticne kese
Preuzmite sliku

Popularno

U BiH se godišnje upotrebi više od milijardu plastičnih vrećica

plasticne keseCentri civilnih inicijativa (CCI) zajedno s ministarstvima okoliša u FBiH i RS-u razvili su projekat koji ima za cilj smanjivanje upotrebe plastičkih vrećica, a koji razmatraju nadležna entiteska ministarstva.

Ovim projektom predviđeno je uvođenje naknade na tanke plastične vrećice, koja bi smanjila upotrebu plastičnih vrećica koje su u ovom trenutku jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

Cilj je da kupci na kasama supermarketa ili manjih prodavnica plaćaju vrećice, koje su do sada bile besplatne, po 10 feninga.

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić za agenciju Anadolija je kazala da uvođenje ove naknade u sustini ne može nikako pogoršati trenutno stanje i da će sa ekološkog aspekta biti pozitivan korak.

Na početku će sigurno doći do otpora građana ali dugoročno gledano riješit će se jedan veliki problem u BiH“, kazala je Agić i dodala da je Centar za ekologiju i energiju prije deset godina radio pregovore sa nadležnim ministarstvima i inicirao uvođenje plaćanja vrećica ali je to “2001. godine bilo prerano”.

Bilo je prerano jednostavno zato što su oni imali druge prioritete i to nije bio tako prioritetan problem kojim bi se oni bavili, a danas je bilo krajnje vrijeme da dođe do toga“, kazala je Agić.

Ona je dodala da će ovo biti veliki korak za ekologiju i da se velika sredstva iz budžeta BiH investiraju u čišćenje vodotoka, okoliša, a da se na kraju nikako ne riješi problem jer uvijek nastaju nove količine otpada koje se rasprostrane po cijeloj BiH.

Plastične vrećice vizualno onečišćuju okoliš, ali ne zagađuju zemlju, vodu niti zrak. Odbačene u okoliš postaju izložene na sunčevoj svjetlosti koja ih razgrađuju na ugljik i vodu ovisno o intenzitetu izloženosti UV zraka koje su dio normalne sunčeve svjetlosti. Za razgradnju plastične vrećice kao i kod folija za poljoprivredu i ostalih predmeta napravljenih od polietilenkog filma potrebno desetak godina, dok vrećice zatrpane u smeću mogu izdržati i nekoliko stotina godina.

Bosna i Hercegovina je najzagađenija zemlja u regionu kada se uzme u obzir zagađenost plastičnim vrećicama. Za godinu dana u BiH se potroši više od milijardu plastičnih vrećica. Postoji mnogo razloga zbog čega je to tako,a jedan od njih je njihova niska cijena i besplatna podjela u supermarketima.

Plastične vrećice oneštićuju okoliš, a posebno je učinkovit njihov efekat vizuelnog onečišćenja, budući da široka upotreba uglavno završava odlaganjam izvan mjesta predviđenih za to.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: