Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Afera o ilegalnoj transplantaciji organa u BiH

ilegalne transplantacije
Preuzmite sliku

Popularno

Državljanin Crne Gore osumnjičen je da je počinio (produženo) krivično djelo nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela. Ilegalne tranplantacije koje je osumnjičeni organizovao uzele su i (najmanje) jednu žrtvu, A.B iz Živinica, koji je preminuo nakon presađivanja bubrega u Pakistanu, u oktobru 2011.

\"ilegalneKao \'naknadu\’,I.L. je od bolesnika naplaćivao 120.000 KM ili 60.000 eura, a bolesnike je vodio u pakistansku bolnicu u kojoj često, nakon operacije, nisu dobili ni minimum potrebne medicinske njege.

Federalna uprava policije (FUP) Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Kako doznaje Radiosarajevo.ba u FUP-u, I.L. je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a dalji koraci očekuju se od Tuzlanskog tužilaštva.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović za naš portal je izjavio kako Izvještaj do njih još uvijek nije došao, te da se više informacija i, eventualni, daljnji koraci očekuju s njihove strane tek po analizi akta iz FUP-a.

\"bubreg-donori-pakistan\"Kriminal u saradnji s ljekarima

A istražitelji FUP-a utvrdili su, između ostalog, da je Crnogorac u februaru 2011, po prethodnom dogovoru sa F.R. iz Tuzle i nekolicinom nepoznatih osoba – doktorima i medicinskim osobljem iz Lahorea u Pakistanu, organizovao odlazak sa bolesnikom (F.R.) kako bi kupili bubreg od nepoznatog donora.

Istu praksu nastavio je u junu 2011. sa F.O, također iz Tuzle, da bi u oktobru te godine A.B. preminuo u avionu po povratku iz Lahorea (Pakistan), što je i otvorilo istragu. Istražitelji su utvrdili da je osumnjičeni, po transplantaciji, naplaćivao 120.000 KM ili 60.000 eura.

„Utvrđeno je da je prijavljeni kupovao avionske karte, osiguravao smještaj, te pacijente predavao nepoznatim osobama koji su ih odvodili na lokacije presađivanja, koje u nekim slučajevima nisu odavale utisak legalnih zdravstvenih ustanova, a da nakon operacije pacijenti nisu dobijali nikakvu medicinsku pomoć\”, navodi se u saopštenju Federalne uprave policije.

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: