Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska želi ulagati u Rudnik soli Tuzla

Rudniksoli33
Preuzmite sliku

Popularno

Preduslov za ovo su, rečeno je ovom prilikom, i alternativna nalazišta slane vode čime bi dugoročno bio osiguran kontinuitet snabdijevanja osnovnom sirovinom

Rudniksoli33

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, ministar industrije, energije i rudarstva Željko Knežiček i savjetnik premijera Igor Rajner danas su primili generalnog direktora fabrike “Sisecam soda” Lukavac d.o.o. prof. dr. Ahmeta Kirmana sa saradnicima.

Stabilno snabdijevanje i cijena slanice iz Rudnika soli Tuzla bili su u fokusu razgovora.

Predstavnici uprave jedine fabrike sode u regiji ovom su prilikom izrazili želju za proširenjem proizvodnje u koju su do sada na području Tuzlanskog kantona uložili 100 miliona eura.

Preduslov za ovo su, rečeno je ovom prilikom, i alternativna nalazišta slane vode čime bi dugoročno bio osiguran kontinuitet snabdijevanja osnovnom sirovinom.

Gosti iz Turske pokazali su interes za ulazak u pregovore o dokapitalizaciji Rudnika soli Tuzla u kojem je 67 posto državnog kapitala.

Delegacija Vlade TK pozitivno je ocijenila ovakvo rješavanje vlasničke strukture Rudnika soli Tuzla što bi u konačnici, prema riječima premijera Čauševića, riješilo i problem cijene slanice.

-Nemamo veliku korist od Rudnika soli osim što je on preduslov za rad Sisecama – kazao je Čaušević, potvrdivši da bi trebalo otvoriti temu dokapitalizacije Tetime.

Ovom prilikom bilo je riječi i o tome šta je do sada učinjeno i kakvi su planovi za deminiranje prostora oko Rudnika krečnjaka Vijenac, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: