Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trgovina ljudima u BiH – podizanje svijesti građana

trgovina ljudima
Preuzmite sliku

Popularno

Kampanje i treninzi Ministarstva sigurnosti BiH

trgovina ljudima

S ciljem podizanja borbe protiv trgovine ljudima na viši nivo, Ministarstvo sigurnosti BiH u naredne dvije godine organiziraće više kampanja i treninga te će provesti nekoliko kurseva doedukacije svih struktura i predstavnika institucija u BiH koji u ovome učestvuju, saznaju “Nezavisne”.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu sigurnosti BiH, nakon prolaska rigoroznih provjera, obezbijeđena je i donacija američke vlade od 300.000 dolara kroz program “Vlada vladi”, a dio tih sredstava trebalo bi da bude utrošen u narednih osam mjeseci.

S tim u vezi nedavno je raspisan tender za provođenje naučno-kriminološkog istraživanja o trafikingu u BiH, za koji je obezbijeđeno oko 120.000 KM donatorskih sredstava.

“Ministarstvo sigurnosti BiH je prva institucija u državi koja je dobila novac na taj način. Ovaj način istraživanja je novina u BiH i na ovakav način će se raditi prvi put, jer su mnogi iz međunarodne zajednice to od nas tražili”, ističe Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

On pojašnjava da prvi dio projekta prodrazumijeva istraživanje na terenu, na uzorku najmanje 1.000 ljudi.

“Također su predviđene i konferencije, prevođenje i štampanje materijala na engleski, kao i izdavanje knjige”, kaže Rizvo.

Državni koordinator ističe da je jedan od prioritetnih ciljeva projekta i rad sa novinarima, pogotovo zato što su ponukani “čestim senzacionalističkim napisima” i odavanjem imena žrtava trgovine.

“Planirali smo i niz treninga, ali i grantove za novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom o trgovini ljudima. Također, osim janvih kampanja, planirali smo i doedukacije policajaca, tužilaca i sudija, ukratko, svih onih koji su uključeni u borbu protiv trgovine ljudima”, dodaje Rizvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: