Subota, 10. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Štedljive sijalice opasne za kožu

sijalica1
Preuzmite sliku

Popularno

Najnovija istraživanja ukazuju na opasnost štedljivih sijalica od ultraljubičastog zračenja.

\"sijalica1\"Svima nam je poznato kako su kompaktne fluoroscentne štedljive sijalice (CFL) vrlo efikasne, obzirom da pri stvaranju iste količine svjetlosti, troše samo četvrtinu energije u usporedbi s standardnim.

Obzirom da se radi o relativno novijoj tehnologiji, do sada još nisu bili poznati rezultati detaljnijih studija o uticaju na zdravlje, no jedna od njih je upravo privedena kraju. Naime, istraživanje znanstvenika Sveučilišta Stony Brook, ukazalo je na opasnost od oštećenja kože kao posljedice ultraljubičastog zračenja.

Znanstvenici su ispitivali veliki broj CFL sijalica koje su se nalazile u prodaji u dva okruga New Yorka, ispitujući jačinu njihovog fosfornog omotača i u svima su pronašli sitne pukotine koje su bile dovoljne da žarulje emitiraju opasno ultraljubičasto zračenje.

Potom su u laboratoriju uzorke zdravog kožnog tkiva izlagali njihovoj svjetlosti i zabilježili oštećenja prouzročena zračenjem.

Znanstvenici navode kako rezultati ovih testova ne upućuju na to da bismo štedljive sijalice trebali pobacati u smeće, već bismo trebali pripaziti da ih ne koristimo na bliskim udaljenostima od ljudi, te da bi ih iz predostrožnosti trebali stavljati u dodatne staklene maske.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: