Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve oči usmjerene u Dom naroda: Hoće li volontiranje u FBiH biti podržano

volonteri-u-bih
Preuzmite sliku

Popularno

Prijedlog zakona o volontiranju FBiH uvršten je u dnevni red 12. sjednice Doma naroda FBiH koja je zakazana za danas, 22. novembra 2012. g.

volonteri-u-bihVjerujemo da će donosioci odluka svojim ZA ovome zakonu dati konkretan potjecaj razvoju volonterstva i volonterima/kama verificirati njihov društveno koristan angažman. Taj pozitivan korak mladima bi znatno povratio povjerenje u institucije vlasti koje je zbog lošeg položaja mladih ozbiljno poljuljano. U saradnji s Komisijom za pitanja mladih, Institut za razvoj mladih KULT inicirao je donošenje zakona o volontiranju FBiH. Početkom novembra, PDPFBiH dao je podršku i usvojio Prijedlog zakona o volontiranju FBiH.

Mladi bi kroz usvajanje zakona o volontiranju u FBiH imali raspoložive mehanizme za vlastitu izgradnju ličnosti, mogućnost stjecanja vještina i iskustva koje ne mogu steći tokom formalnog obrazovanja, njihovo volontersko iskustvo moglo bi biti priznato i vrednovano prilikom zapošljavanja, što bi uvelike ublažilo diskriminaciju mladih na tržištu rada s obzirom da poslodavci zahtijevaju najmanje dvije godine radnog iskustva.

Koliko je volonterima/kama, prevashodno mladima, važno priznavanje volonterskog rada u struci kao radnog iskustva pokazuju rezultati našeg anketnog pitanja Treba li volonterski rad u struci biti priznat kao radno iskustvo? 96,76% odgovora je DA, 0,23% NE i NE ZNAM 0,4%.

Tuzlanski.ba / Institut za razvoj mladih KULT

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: