Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjacima iz BiH od 1. aprila lakše do posla u Njemačkoj

businessBL
Preuzmite sliku

Popularno

Njemačkoj ekonomiji potrebno je sve više visokokvalificirane radne snage. Do sada su stručnjaci iz zemalja koje nisu članice EU-a, morali ispuniti mnogo uvjeta kako bi dobili posao. To se od prvog aprila mijenja, piše Deutsche Welle.

\"businessBL\"

Visokokvalificirani inžinjeri, informatičari, matematičari ubuduće će u Njemačkoj lakše moći dobiti posao. Klubovi poslanika vladajućih njemačkih stranaka demokršćana (CDU/CSU) i liberala (FDP) postigli su dogovor da u budućnosti u Njemačku može useliti traženi stručnjak, čija je godišnja zarada veća od 44.800 eura. Do sada je granica za useljavanje i dobijanje dozvole za rad i boravak iznosila 66.000 eura. Za zanimanja za kojima vlada velika potražnja, kao što su inžinjerska, zahtjev za godišnju zaradu pomaknut je, odnosno, smanjen na čak na 34.900 eura godišnje.

Ovim novim pravilima će biti promijenja dosadašnja tzv. bluecard, koja nije rezultirala očekivanim priljevom strane stručne radne snage u Njemačku, jer su postavljeni kriteriji bili previsoki i često nerealni.

\”Zahtjev za promjenom karte za useljenje – bluecard – čak i nadilaze prvobitni nacrt njemačke vlade\”, izjavili su stručnjaci za unutrašnjo-politička pitanja Reinhard Grindel (CDU) i Hartfrid Wolff (FDP). Međutim, oni koji posjeduju bluecard mogu tek za tri godine dobiti stalnu dozvolu boravka, ukoliko naravno imaju posao i radni ugovor. Onaj tko dokaže da dobro vlada njemačkim jezikom neograničenu dozvolu za boravak može dobiti već nakon dvije godine.

Prvobitno je za visokokvalificiranu stručnu snagu bilo predviđeno da odmah dobiju stalnu dozvolu boravka. Stoga je nakon promjene dogovorenih pravila predsjednik Njemačke industrijske i trgovačke komore Hans-Heinrich Driftmann kritizirao vladajuću koaliciju, ističući kako se ona ne pridržava dogovorenih obećanja.

„Umjesto toga, stručna radna snaga u Njemačku smije doći samo na ograničeno vrijeme\”, saopćio je Driftmann.

Predsjednik poslodavaca Dieter Hund je za \”Welt Online\” rekao da su potrebni veliki ustupci kako bi se pokrile potrebe za stručnjacima u Njemačkoj i da bi se Zakon o useljavanja trebao puno više prilagoditi zahtjevima tržišta rada. U to spada i uvođenje kontroliranog useljevanja, za što je potreban sistem bodovanja. „Pa ipak, planirane mjere promjene Zakona o useljevanju su ispravni i neophodni\”, rekao je Hundt.

Ono što je u svemu posebna novina je uvođenje posebne vize, kojom bi strana visokokvalificirana radna snaga iz zemalja koje nisu u EU dobila mogućnost da dođe u Njemačku i potraži radno mjesto. Takva vrsta vize će se izdavati na 6 mjeseci. Preduvijet za dobijanje vize za traženje posla u Njemačkoj je diploma o završenom studiju i izjava o preuzimanju svih troškova. To znači da tijekom traženja posla, strani radnik se obvezuje da će za to vrijeme sam snositi sve svoje troškove.

\”Ovim Njemačka signalizira da su joj potrebni i dobrodošli strani stručnjaci\”, rekao je predsjednik poslodavaca Dieter Hund. Zakon o priznanju diploma stranoj stručnoj snazi šalje jasnu poruku koja glasi: \”Vi ste u Njemačkoj prihvaćeni, cijenjeni i priznati\”, zaključila je njemačka ministrica za obrazovanje Anette Schavan.

Ove promjene tiču se i studenata. Oni su prije nakon završetka studija u Njemačkoj, ovdje ogli ostati još 12 mjeseci i potražiti posao, no prema novim pravilima, oni mogu ovdje ostati 18 mjeseci. A što se tiče onih koji su studirali negdje izvan Njemačke, proces priznanja njihovih diploma će od 1. aprila biti ubrzan. On više neće smjeti iznositi više od 3 mjeseca.

Ovaj zakon stupa na snagu od 1. aprila , a oko 300.000 stranaca se već od četvrtka o tome mogu informirati putem interneta.

Izvor: 24sata.info / tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: