Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sponzoruše – žrtve recesije ili djevojke s ciljem?

money djevojke
Preuzmite sliku

Popularno

Još dvadesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, usljed velike ekonomske krize, pojam ”sponzoruša” ili, na engleskom, ”gold-digger” (kopačica zlata) vezivao se za nemoralne djevojke koje su sve svoje vrijeme posvećivale pronalaženju bogatih, moćnih muškaraca koji bi ih izdržavao i omogućio im bijeg iz Velike depresije

money djevojkeSklapanje brakova

Fenomen se generalizirao, a blajhane plavuše, izazovnih oblina, postale su sinonim za “društveno zlo”.

Još nije odgovoreno na pitanje ko su, zapravo, sponzoruše – žrtve ekonomskih potresa, tranzicije, neimaštine; labilne i lakomislene osobe sa pogrešnim uzorima ili djevojke s ciljem i jasnim putem ka tom cilju? Jedno je sigurno, bile one okarakterizirane kao “društveno zlo” ili “statusni simbol“, dio su i naše realnosti. Maksimalno dotjerane šetaju i ulicama bh. gradova.

Ovaj fenomen pokušali su objasniti mnogi psiholozi pa je jedna od definicija da su sponzoruše proizvod socijalne i kulturne krize jednog društva, ali i ordinarne bijede koja vlada.

No, prema riječima Ismeta Dizdarevića, poznatog bh. psihologa, ova pojava datira još iz vremena kada su se brakovi sklapali na osnovu materijalnog statusa.

Dobra investicija

I prije je, kao i danas, dominirao ekonomski status. Mislilo se da su pare sasvim dovoljne – neka je partner bogat, a ljubavi i ne mora biti. S obzirom na to kakav je društveni standard u našoj zemlji, sistem vrijednosti ide upravo u pravcu da su vrijedni oni koji imaju novac, a ne pametni, dobri, obrazovani – kaže Dizdarević.

Inače, ovakve djevojke uvijek su maksimalno dobro obučene i našminkane te još bolje informirane o kretanju svog “žrtvenog jarca”. Začudo, čak i kada im se direktno kaže da su sponzoruše, ne uvrijede se. One ulažu dosta u svoj izgled, a bogat partner koji će ispunjavati sve njihove prohtjeve, smatra se “dobrom investicijom”.

Dizdarević smatra da to nije ispravno ponašanje i da je to pogrešan put kojim niko ne treba krenuti. Dodao je da ljubav, ipak, treba biti pokretač.

Biti s nekim samo zato što će vam on omogućiti lagodan život je protiv ljudskih odnosa. Ako se već odlučite za nekoga, neka to bude iz ljubavi – ističe Dizdarević.

Igrica koja je privukla djevojčice od devet do 16 godina

Miss Bimbo“, kontroverzna videoigrica koja se prije nekoliko godine pojavila na internetu, uzburkala je britansku javnost. Naime, likovi igrice učestvuju u takmičenjima ljepote kako bi zaradili novac, a potom ga trošili u šopingu i noćnim klubovima.

Igrači se takmiče u kreiranju “najbogatije i najpopularnije sponzoruše” na svijetu. Ova videoigrica imala je skoro 200.000 britanskih igrača, od kojih su većinu, što je posebno zabrinjavajuće, činile djevojčice od devet do 16 godina.

Tuzlanski.ba / Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: