Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skandal: Djeci davali \”halal\” paštete koje sadrže svinjsko meso

2koko-pasteta-n
Preuzmite sliku

Popularno

Roditelji mnogih mališana koji idu u vrtiće JU \”Djeca Sarajeva\” ostali su šokirani nakon saznanja da su njihova djeca na meniju za doručak posljednjih nekoliko dana imala i paštetu koja sadrži svinjetinu !

\"2koko-pasteta-n\"Ogorčenje roditelja je veće time što se mališanima svinjetina našla na jelovniku baš u mjesecu ramazanu.

Nije napravljen namjeran propust

Naime, u vrtićima se pojavila \”koko\” pašteta koja sadrži i svinjsko meso. Međutim, to ne piše na deklaracijama na bosanskom jeziku koje su nalijepljene na paštete. Na originalnoj deklaraciji ispod na ruskom jeziku piše da, osim pilećeg mesa, pašteta ima 10 posto svinjske jetre.

Direktorica ove ustanove Mirjana Jovanović-Halilović naglašava da su, čim je to otkriveno, odmah obustavili daljnju distribuciju sporne paštete koja nije ni isporučena u sve vrtiće.

\”Vrlo je moguće da su u nekim vrtićima djeca jela paštetu. Ne mogu to niti želim negirati. Ako su i jeli, jeli su je kao pileću paštetu. Nije napravljen namjeran propust naše ustanove niti smo to mogli predvidjeti. Firma \”Redex\” iz Banovića, koja nam je dostavila paštete, ima halal certifikat\” – kaže Jovanović-Halilović.

Ističe da će s ovom firmom raskinuti ugovor o nabavci i isporuci mesa i mesnih proizvoda zbog nepoštivanja ugovorenih obaveza.

Bez zle namjere

Stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom kantonalnom ministarstvu Sretko Žmukić smatra da u ovom slučaju nije bilo nikakve zle namjere ni podvaljivanja.

\”Nema nikakve krivice direktorice JU \”Djeca Sarajeva\”. Veoma je teško ući u detalje, a ovo nas je samo opametilo. Upozorili smo direktoricu da ubuduće bude pažljivija u izboru dobavljača\” – ističe Žmukić.

Aleksandra Karamehmedović, predstavnica Vijeća roditelja, pak, kaže da u vrtiću \”Kekec\” mališani nisu jeli paštetu sa svinjetinom.

– Odmah su primijetili o čemu se radi i pašteta je povučena. Zahvalna sam im na pravovremenoj intervenciji – dodaje Karamehmedović.

Šta kažu u \”Redexu\”

U odgovoru firme \”Redex\” direktorici Jovanović- Halilović, između ostalog, stoji da su u dosadašnjoj saradnji profesionalne službe JU \”Djeca Sarajeva\” uredno pregledale sve njihove isporuke i obavještavali ih o eventualnin nejasnoćama.

\”Poštujemo vašu primjedbu i učinit ćemo sve da to ispravimo. Mi smo poručili pileću paštetu od 100 grama\” – navodi se u odgovoru.

Tuzlanski.ba / Doznajemo.com

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: