Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjećanje na Aliju Izetbegovića povodom devete godišnjice smrti

alija izetbegovic
Preuzmite sliku

Popularno

Prije devet godina, 19. listopada 2003. godine, u Sarajevu je preminuo prvi predsjednik Predsjedništva samostalne BiH Alija Izetbegović.

alija izetbegovic

O njegovoj ulozi u političkom životu BiH za Fenu je govorio stručnjak za suvremenu povijest iz Instituta za istoriju Sarajevo Admir Mulaosmanović.  Kako Mulaosmanović ističe, Izetbegovićeva uloga je bila krucijalna kada se govori o političkom organiziranju Muslimana/Bošnjaka.

Svojim odnosom je nastojao u politiku unijeti moralni princip, što je, valjda, utopističko poimanje politike u takvim ali i ovakvim društvima i političkim odnosima. Također, Izetbegovićev misaoni koncept trebamo sagledavati kao opći, univerzalni, nikako partikularni, kazao je.

Izetbegovićevo konkretno političko djelovanje i misija bili su jasni, dakle, ravnopravna BiH i ravnopravan bošnjački narod u okviru Jugoslavije.

BiH je u 1980-im godinama XX stoljeća izgubila položaj ravnopravne republike zbog silnih političkih previranja u Jugoslaviji.

Izetbegović je rekao: BiH i bošnjački narod u njoj s ravnopravnim statusom prema drugim jugoslavenskim republikama i narodima. Imao je jasan koncept i kada se zalagao za ostanak Jugoslavije, navodi Mulaosmanović.

Prijedlog Gligorov-Izetbegović za rješenje pitanja Jugoslavije bio je očajnički pokušaj da se pronađe kompromis, u prvom redu između srpskog i hrvatskog rukovodstva.

Sam Izetbegović je o svojoj ulozi vrlo deterministički kazao: Ja sam samo pratio događaje, nisam mogao biti njihov kreator”. Dakle, Izetbegović je pratio događaje i pokušavao je umanjiti štetu. I čitav problem bošnjačke politike je to što ne kreira događaje i društvenu stvarnost već ih slijedi i pokušava da umanji štetu, ističe Mulaosmanović u izjavi povodom devet godina od smrti Alije Izetbegovića.

Istim povodom svoja sjećanja je rezimirao i član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić koji je kratko rekao.

Bilo je veoma prijatno raditi s predsjednikom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga se promijenilo od onog vremena. Očekivao je mnogo više od ljudi iz svoje bliže okoline.

Tuzlanski.ba / Fena – Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: