Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crvena linija: Glavni grad BiH obilježava 20. godišnjicu od početka opsade

crvena linijaBL
Preuzmite sliku

Popularno

East West Centar, u saradnji s Gradom Sarajevom realizirao je danas, 6. aprila, projekt \”Sarajevska crvena linija\” kojim se obilježava 20 godina od početka opsade Sarajeva.

\"crvena\”Sarajevska crvena linija\” je scensko-muzička poema za Sarajlije ubijene tokom četverogodišnje opsade bh. prijestolnice (1992.-1996.) i bit će izvedena na sceni postavljenoj uz Vječnu vatru.

Od scene kod Vječne vatre duž ulice Maršala Tita do Ali-pašine džamije postavljena je 11.541 crvena stolica u 720 redova kao gledalište, u znak sjećanja na broj ubijenih Sarajlija tokom opsade grada.

Glumica Jasna Diklić otvorila je ceremoniju stihovima poljskog pjesnika Herberta Zbignjeva \”Izvještaj iz opsjednutog grada\”.

Nastupila je jedna od najboljih svjetskih muzičarki na harmonici Merima Ključo, zatim sarajevski ansambl klasičnih pjevača \”Art Vivo\” predvođen kompozitorom i umjetničkim direktorom Danijelom Žontarom, te solisti Ivica Šarić, Aida Čorbadžić i Ivan Šarić. Tu je i hor od 750 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Prije i poslije programa će na videoekranu proticati imena ubijenih građana i građanki Sarajeva.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: