Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo u Bosni i Hercegovini: Popisivači materijal nose kućama! (VIDEO)

popissss98
Preuzmite sliku

Popularno

Što se tiče centralnog skladištenja, zna se samo lokacija – u Istočnom Sarajevu. Ali te prostorije treba opremiti, omogućiti posebnu temperaturu, uvesti videonadzor – od toga zada ništa nema

popissss98

U našoj zemlji počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prvi put nakon 1991. godine i trajat će do 15. oktobra. Popis će koštati oko 46 miliona maraka, a prvi rezultati bit će poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva. Ono što je obilježilo prvi dana popisa jeste da će popisivači nositi popisni materijal svojim kućama.

Što se tiče centralnog skladištenja, zna se samo lokacija – u Istočnom Sarajevu. Ali te prostorije treba opremiti, omogućiti posebnu temperaturu, uvesti videonadzor – od toga zada ništa nema.

Zakonu o popisu stanovništva u BiH kaže: Popisne komsije lokalne samouprave trebale bi osigurati skladištenje popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Da popisni materijal treba da stoji u općinskim povjerenstvima u posebno osiguranim prostorijama, potvrdili su nam i u Agenciji za statistiku BiH.

Osigurani su prostori općinskim popisnim komsijama, gdje će se skladištiti, jer sve te papire instruktori svakodnevno kontrolišu sa svojim popisivačima, to se unosi u bazu i oni se skladište do kraj popisa u prostorijama opštinskih popisnih komisija“, izjavila je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za ststistiku BiH.

Međutim, popisne komisije lokalne samouprave na područjima koje je Federalna televizija obišla nisu osigurale prostor gdje bi popisni listići bili skladišteni. Kažu da za to nisu imali potrebe jer će popisivači lične podatke građana BiH čuvati u svojim rukama.

Materijal popisivači nose s sobom kući, a na kraju popisa ga predaju komsijama“, kazala je Minela Biberović, općinska instruktorica u sarajevskom Novom Gradu.

Željka Skelo, instruktorica za područje FBiH, kazala je da, prema metodologiji i uputstvu za provođenje popisa, materijal se ne skladišti nigdje posebno, ostaje cijelo vrijeme popisa, svih 15 dana, kod popisivača.

Popisivač je potpisao izjavu o povjerljivosti – oni se zakonom obavezuju da će čuvati lične podatke i taj je dio jedino krivično kažnjiv, svi ostali su prekršajno”, istakao je Bojan Domić, predsjednik Popisne komisije Općine Travnik.

S obzirom na to da lični podaci građana nisu adekvatno zaštićeni dok su u stanovima popisivača, postoji opravdana sumnja o mogućnostima njihove zlouptrebe, naročito kada se uzme u obzir da su se iskazale sumnje u procesu izbora popisivača. Ako se dođe do saznanja da su popisni listići zlouptrebljeni, prva bi trebala reagirati Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH.

Svako lice ima pravo da podnese prigovor kada sazna ili posumnja da su njegovi lični podaci zloupotrebljeni. Mi provodimo postupak i utvrđujemo da li je ta konkretna obrada bila protivzakonita“, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH

Gdje će se skladištiti 100 tona popisnih listića kada se petnaestodnevni popis završi, i dalje nije poznato. Zakonom je određeno da to bude na prostoru Istočnog Sarajeva, ali adresa zbog nepoznatih razloga javnosti i dalje ostaje skrivena. Nepoznato je i je li održana sjednica Centralnog popisnog ureda, kako je to jučer najavio direktop Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Ovim se još jednom potvrdila nespremnost Agencije za statistku BiH za popis stanovništva, prvi u poslijeratnoj BiH. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: