Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ratovi će se voditi zbog vode!

RatVodaBL
Preuzmite sliku

Popularno

Poplave, suše, porast populacije, siromaštvo i promjena klime neki su od razloga za smanjenje količina vode, a voda bi mogla postati problem u Južnoj Aziji, Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi

\"RatVodaBL\"U izvješću američke obavještajne agencije, koje je naručila američka državna tajnica Hillary Clinton, piše kako će je moguće da će nestašica pitke vode do 2022. godine dovesti do nestabilnosti u svijetu, a mogući su i ratovi, piše CBSnews.

Poplave, suše, porast populacije, siromaštvo i promjena klime neki su od razloga za smanjenje količina vode, a voda bi mogla postati problem u Južnoj Aziji, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

U budućnosti bi tako narodi koji žive u području u kojemu ima više vode mogli postati moćniji od država koje su siromašnije vodom, te je moguće da će iz političkih razloga ograničiti pristup izvorima vode, zbog čega bi pak mogli početi napadi na brane i akumulacije vode u tim zemljama. Ako napadi i ne budu uspješni zbog straha od poplava i gubitka vode javnost će biti uzbunjena i vlade će početi štititi svoje vode, predviđa se u izvješću.

\'Ove prijetnje su stvarne i izazivaju ozbiljnu zabrinutost\’, kazala je Clinton.

U dokumentu se ne navode konkretna imena zemalja bogatih ili siromašnih vodama, ali piše kako su se u istraživanju uzeli u obzir nekoliko velikih svjetskih rijeka kao što je Nil u Egiptu, rijeke Tigris, Eufrat i Jordan na Bliskom Istoku, Mekong u Kini i rijeke u Indiji i centralnoj Aziji.

Izvor: Cafe.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: