Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ramazan na Balkanu

ramazanska sofra
Preuzmite sliku

Popularno

Stručnjaci za agenciju Anadolija govore o vremenskim prilikama za vrijeme ramazana i hrani koju treba konzumirati prije i nakon posta.

\"ramazanskaSveti muslimanski mjesec ramazan nastupit će sutrašnjim zalaskom sunca. Prvi teravih-namaz je istu noć, a prvi dan posta u petak. Muslimani Balkana i cijelog svijeta postit će 30 dana, od zore do zalaska sunca, a bajram je 19. augusta. Najduži dan ovogodišnjeg posta je 20. juli, kada će vjernici postiti 17 sati i 27 minuta, a najkraći je ujedno i zadnji dan ramazana, 18. august, kada će postači 15 sati i 57 minuta provesti u odricanju od jela, pića i svih ovozemaljskih užitaka.

Od zemalja zapadnog Balkana post će najranije započeti muslimanski vjernici u Beogradu, gdje prvi dan posta počinje u 2.58 i završava u 20.42. Od ostalih gradova u regiji, u Sarajevu prvi dan posta počinje u 3.02, a završava se u 20.29. U Ljubljani prvi dan posta počinje u 3.05 i traje do 20.29. Slijedi Zagreb, gdje će prvi dan posta započeti u 3.07 i trajati do 20.41. Postači u Skoplju post započinju u 3.13 a završavaju u 20.06. U Podgorici prvi dan postači će zapostiti u 3.22 i taj dan post će trajati do 20.15. U Tirani prvi dan posta počinje u 3.27 i traje do 20.10.

Jedna godina po muslimanskom kalendaru kraća je od godine po gregorijanskom kalendaru za deset dana. Prema nalazima Instituta za geofizička i astronomska istraživanja iz Egipta, iduće godine će Ramazanski post početi 9. jula, dok će 2020. godine početak posta biti 23. aprila.

2030. godine postit će se dva puta u godini, jer će jedan ramazanski post početi 5. januara, a drugi 25. decembra iste godine.

Tokom 33 godine završi se jedan ciklus u počinjanju posta, što znači da su 1979. muslimani postili u ovogodišnjem terminu.

Ramazanski post je jedan od pet stubova islama. Prema islamskim principima, post predstavlja putpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja, od zore do zalaska sunca. Post je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke. Postoje dva obroka u ramazanu, sehur ili obrok prije početka posta, i iftar ili obrok nakon završetka posta.

Prema mišljenju stručnjaka, post može negativno djelovati na hronične srčane bolesnike jer se među ovom grupom bolesnika pojavljuju slučajevi srčanih tegoba, zdravstvenih pogoršanja i neravnomjernih otkucaja srca u toku mjeseca ramazana. Ipak, to ne znači da svi srčani bolesnici ne mogu postiti. Prema ocjenama medicinskih stručnjaka, prije početka posta potrebno je da se osobe koje imaju zdravstvenih problema konsultuju sa svojim ljekarima i pitaju da li mogu postiti.

U toku mjeseca ramazana pripremaju se i posebna jela, kako bi ovaj period protekao u blaženom i lijepom ozračju.

Za sehur stručnjaci preporučuju unošenje veće količine tečnosti, a posebno mlijeka i vode. Nedostatak vode u tijelu uzrokuje, posebno u ovim vrelim ljetnim danima, zadržavanje masnoća i toksina.

Imajući u vidu da se ove godine ramazan dešava u toku ljetnih dana kada su temperature izuzetno visoke, agencija Anadolija je za savjete postačima upitala šeficu Neurološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Enru Suljić.

\”Treba uzimati dovoljno tečnosti, lahku i probavljivu hranu, dosta povrća i voća obogaćenog mineralima, s obzirom da se pojačano znoji. Ne treba konzumirati preslanu hranu jer to zahtjeva dodatne tekućine jer su dani dugi. I treba se što manje izlagati toploti\”, ističe dr. Enra Suljić.

Napominje da osobe koje uzimaju lijekove ne bi trabale da poste, jer bi to moglo biti rizično po njihovo zdravlje. \”Osobe koje su bolesne i koje zahtijevaju redovno uzimanje lijekova ne bi trebale da poste obzirom da moraju provesti dugi period bez uzimanja hrane, lijekova i tekućine\”, ocijenila je dr. Suljić.

Poručila je da i pored visokih temperatura post ima veliki broj pozitivnih efekata na zdrave osobe. \”Za zdrave osobe post znači pročiščavanje organizma. Isto tako post doprinosi i duhovnom miru postača. U svakom slučaju, ko je zdrav i ko ima namjeru da posti može uspješno ispostiti mjesec ramazan\”, ocijenila je šefica Neurološke klinike KCUS-a Enra Suljić.

Kako bi provjerili kakve će vremenske prilike pratiti mjesec ramazan, novinari agencije Anadolija kontaktirali su klimatologa i meteorologa Federalnog meteorološkog zavoda, Željka Majstorovića, koji je najavio da ću prvi dani ramazana biti izuzetno topli, a da onda dolazi osvježenje. \”Padavina neće biti previše. Desit će se izvjestan pad temperatura koji će početi pred kraj predstojećeg vikenda i potrajat će oko tri dana, ali će nakon toga opet biti vrlo toplo. Tako da je to slika sve do kraja ovog mjeseca. Isto tako se može reći za prvu polovinu sljedećeg mjeseca, jer će biti slična situacija. Uglavnom, možemo očekivati dosta siromašne padavine i biti će toplije od višegodišnjeg prosjeka\”, ocijenio je Majstorović.

Tuzlanski.ba/Anadolija – Bedrudin Brljavac

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: