Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

\”Sanduče za bebe\”: Mjesto na kojem majke ostavljaju djecu koju napuštaju

news 95957
Preuzmite sliku

Popularno

Kolijevka za bebe je simboličan naziv za mjesto u Njemačkoj gdje majke mogu da ostave napuštenu novorođenčad.

\"newsU urbanom naselju u Berlinu postoji jedan prikriveni znak koji ukazuje na stazu orkuženu žbunjem, a na kraju puta mala čelična vrata u zidu bolnice na kojima piše „kolijevka za bebe\”.

Simboličan naziv za mjesto gdje majke mogu da ostave djecu koju napuštaju. Takozvana kolijevka je u stvari jedna kutija u zidu obložena šarenim tapetama, u kojoj se nalaze dušek, dekica, grijanje, sigurnosna kamera i bijela koverta, piše Daily Mail a prenosi Smedia.rs

Ova „kolijevka\” nalazi se u zidu berlinske bolnice koju je podigla protestantska hrišćanska adventistička crkva, u namjeri da majkama pruži opciju da svoju djecu ostave na sigurnom mjestu.

Kada majke otvore „kolijevku\” i spuste svoju bebu na dušek, u bijeloj koverti naći će kontakt osobe koja može da im pruži savetovanje i informacije o djetetu ukoliko opet budu imale želju da ga uzmu nazad. Kada zatvore vrata „kolijevke\” majke više ne mogu da je otvore, jer se aktiviraju senzori koji alarmom upozoravaju bolnicu da je ostavljeno još jedno dijete.

Iako jedna od ekonomski najačih zemalja u Evropi, Njemačka ima problem sa napuštenom djecom, te je, iako je nelegalno imati „kolijevke\” zažmirila na činjenicu da one postoje na 200 lokacija u Njemačkoj.

Prva „kolijevka\” napravljena je u Hamburgu 2000. godine. Nedugo zatim napravljena je i ova u Berlinu. Načelnica odjeljenja za savjetovanje u ovoj bolnici, Gabrijela Stangl rekla je da je u posljednjoj deceniji na ovaj način spasilo se više od 200 beba i da je za trećinu smanjen broj čedomorstava u njihovoj državi.

Budimo iskreni, 40 do 60 beba godišnje bude ubijeno u Njemačkoj. Njihova tijela pronalazimo u toaletima, šumama, tavanima, cegerima. Prije pet godina otkriven je slučaj majke koja se deset puta porađala. Šestoro dece je ubila i sahranila u saksijama za cvijeće koje su joj stajale u vrtu i na balkonu kuće. Četvoro djece je normalno odgajala. Ovaj monstruozni čin otkriven je kada je prodala kuću i kada je novi vlasnik slučajno razbio jednu od saksija i u njoj pronašao kosti novorođenčeta\”, rekla je Gabrijela.

Ta žena je bila u teškoj depresiji. Ali zato smo tu mi, da im pružimo pomoć a za uzvrat spašavamo nevine živote\”, kaže načelnica.

\"kolevka

Životne priče majki koje napuštaju djecu su različite, ima siromašnih, isuviše mladih, nesrećnih, ali Gabrijela kaže da postoje i one koje su na to i primorane.

Jedna od majki je bila udata za uspješnog njemačkog biznismena. Savršen čovjek u očima javnosti ali je kod kuće bio monstrum, non stop ju je tukao i maltretirao. Jednog dana napustila je muža i djecu i završila na ulici. Kao beskućnicu su je silovali, ostala je trudna, a potom je dijete ostavila u „kokijevci\”. Kasnije nam se javila, došla na savetovanje i ispričala svoju priču. Mi smo joj pomogli da vrati život u normalu, da se razvede, dobije starateljstvo nad djecom i da odgaja i dijete koje je napustila\”, sa osmjehom priča Gabrijela.

Gabrijela takođe kaže da pored „kolijevke\” postoji i opcija anonimnog porođanja u bolnici i da tako isto spasavaju napuštenu djecu. Ona, nažalost, napominje i činjenicu da nisu samo majke te koje ostavljaju novorođenčad.

Tu su i očevi, rođaci, čak i makroi. Prije nekoliko godina u „kolijevci\” je ostavljeno mrtvo novorođenče, koje je imalo na sebi više od 15 uboda, tada su hteli da nas zatvore\”, prisjeća se Gabrijela.

Ova žena se godinama bori da bolnica i kolijevka ostanu otvorene, jer kaže da se trećina majki ipak u nekom trenutku javi i uzme svoje dijete. Svaka napuštena beba ima svoj dosije, upotpunjen fotografijama od dana kada je beba ostavljena.

Čudan princip pomoći ili ne, ove kolijevke niču po cijelom svijetu, u SAD, Češkoj, Poljskoj, Austriji, Švicarskoj pa čak i u Pakistanu.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: