Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Šangaj” stiže u BiH: Gangsterska ljubavna priča o bosanskim Romima (VIDEO)

sangaj film
Preuzmite sliku

Popularno

Nakon svjetskog festivalskog uspjeha i slovenskih premijera, i u BiH dolazi ‘Šangaj’- romski ‘Kum’, romantični gangsterski ep o familiji Mirga, za koji kritičari tvrde da će biti nova regionalna filmska atrakcija. Od 01. novembra ovaj film igra pred bh. publikom, a distributer za BiH je DEPO produkcija

sangaj film

Da li će novi film mladog slovenskog reditelja Marka Naberšnika ‘Šangaj’ dostići uspjeh njegovog režijskog prvjenca ‘Pjetlov doručak’, koji je najgledaniji film postratne slovenske produkcije, teško je prognozirati, no već sada je izvjesno da ova romantična gangsterska priča o bosanskim Romima, koji tumaraju zemljom Slovenijom u potrazi za ‘boljim životom’, nezadrživo puni kina dežele, dok ga kritičari najavljuju kao regionalni filmski spektakl koji vraća publiku pred veliko platno.

Naime, u nepune dvije sedmice prikazivanja filma ‘Šangaj’ u ljubljanskim kinima, pogledalo ga je blizu 20.000 ljudi, što i za slovensku kinematografiju predstavlja svojevrstan kuriozitet. No, ovaj filmski esej zadivio je i žiri jednog od najprestižnijih svjetskih festivala filma – Film Festival Montrael 2012, koji ga je ovjenčao nagradom za najbolji scenarij.

sangaj film1Šta ‘Šangaj’ čini filmom kojeg su prihvatili i publika i kritika…

Nastao u produkciji Arsmedije iz Ljubljane, ovaj filmski projekat sa budžetom od preko 2.5 miliona eura predstavlja najskuplji slovenski film od vremena nezavisnosti.

Napravljen po uzoru na gansterske filmske epove tipa Coppolinog ‘Kuma’ ili Leonevog ‘Bilo jednom u Americi’, vraća iluziju na veliko platno i priča priču o posve drugačijim Romima, onima koje nismo sretali u drugim velikim filmovima iz romskog miljea sa ovih prostora, poput ‘Skupljača perja’ Saše Petrovića ili ‘Doma za vešanje’ Emira Kusturice. Za razliku od njih, ‘Šangaj’ nije crna socijalna drama ili neorealistička markesovska bajka, već jedna romantizirana priča o životu Cigana u jednom vremenu, kroz čiju se sudbinu oslikava uspon i pad bivše zajedničke države.

Sarajevo i Mostar su prve destinacije koje će prikazati ovo regionalno filmsko ostvarenje. Od 01. novembra ‘Šangaj’ će se naći na repertoaru sarajevskog Cinema City-a, a od 08. novembra publika u Mostaru će imati priliku pogledati ovaj film u CineStar-u. Prikazivanje u drugim gradovima u BiH će također započeti u novembru: Banja Luka- Multiplex Palas, Zenica- Family Centar Ekran, Bihać- kino ‘Una’ , a potom i u drugim bh. gradovima.

BH. glumci u sjajnim rolama članova romske familije Mirga…

‘Šangaj’ je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga. Ovaj film je priča o vječnoj čežnji za srećom, to je priča o ljubavi i porodičnim vezama. Priča je smještena u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi zaboravili da ljepota života zapravo leži u malim stvarima.

sangaj film2

U filmu igra šest poznatih bosanskohercegovačkih glumaca: Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasna Diklić i Miodrag Miki Trifunov, a pored njih u projektu sa još Asli Bayram, Visar Viska, Goran Navojec, Voja Brajović, kao i brojni slovenski glumci Marjuta Slamič, Bojan Emeršič, Vlado Novak, dok je muziku za film radio Saša Lošić.

Kasting za bh. glumce u ovom filmu radila je agencija Zona iz Sarajeva, direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf je Miha Ferkov, a kostimograf Nataša Rogelj.

Film je sniman u Murskoj Soboti i njenoj okolini, gdje je specijalno za potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje.

Tuzlanski.ba / Depo.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: