Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Put do vozačke dozvole jeftiniji do 30 posto

auto-skola
Preuzmite sliku

Popularno

Vlasnici brojnih bh. auto-škola pojeftiniće svoje usluge, jer novim Pravilnikom o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača, koji je na snagu stupio juče, nije predviđena minimalna cijena obuke, kako je to ranije bio slučaj.

\"auto-skola\"To znači da će auto-škole, ubuduće, same da formiraju cijene teoretske nastave, koja je za B kategoriju, po starom pravilniku, koštala 100 KM, kao i praktične nastave, za koju je, za 35 časova vožnje, bilo potrebno izdvojiti 700 KM.

Ovo je bitna novost za sve buduće vozače, naglašava Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, koji kaže da bi, prema informacijama kojim raspolaže, \”put do vozačke dozvole\” u RS u narednom periodu mogao biti jeftiniji čak i do 30 odsto.

\”Svi troškovi za B kategoriju do sada su koštali oko 1.050 maraka, pod uslovom da kandidat sve položi iz prvog puta. Sigurno će mnoge auto-škole da pojeftine svoje usluge, ali postoji mogućnost da će pojedine i da poskupe\”, naglasio je Jaćimović.

Donošenje novog pravilnika pozdravio je i Milorad Tanasić, vlasnik Auto-škole \”Tanasić\” u Banjaluci, koji ističe da će oni koji žele da postanu vozači ubuduće sigurno manje da plaćaju obuku.

\”Praktična obuka je po starom pravilniku za vozače B kategorije koštala 700, a teoretski dio bio je 100 KM. Sada će biti jeftinije. Cifra će kod mene biti od 500 KM pa više, ili čak i manje, što zavisi od toga koliko će potencijalnom vozaču biti potrebno da savlada vožnju\”, naglašava Tanasić.

I u Udruženju auto-škola RS, koja okuplja 91 člana, ističu da će ova novost kao rezultat sigurno imati jeftiniji put do vozačke dozvole.

\”Sigurno će mnoge auto-škole da sniže cijene svojih usluga. Nama niko ne može propisati minimalnu cijenu. Ali mi se zalažemo za to da ova novost ne donese lošiju obuku vozača, odnosno da kvalitet obuke ne bude doveden u pitanje\”, kaže Dalibor Mlađenović, predsjednik Udruženja auto-škola RS.

S druge strane, Ismet Hadžović, suvlasnik sarajevske Auto-škole L, ističe da nemaju računicu da snize cjenovnik svojih usluga.

Kako god, budući vozači će brojnim auto-školama u narednom periodu davati manje novca, ali cijene ostalih naknada ostaju nepromijenjene. To znači da će izlazak na testove i dalje biti plaćan 50 maraka, dok polaganje vožnje košta 60 KM, a polaganje prve pomoći 83 marke.

Izvor: ekapija.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: