Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pse lutalice iz BiH prodaju u EU za 200 eura, radi testiranja oružja i šampona

psi-azil
Preuzmite sliku

Popularno

Psi lutalice se iz BiH, pa i iz drugih zemalja regiona, izvoze pod izgovorom udomljavanja, iako umjesto u toplim domovima završavaju u laboratorijama, ili kao pokretna meta pri testiranju oružja.

\"psi-azil\"U EU pse koriste za testiranje oružja ili za testove u proizvodnji šampona i kozmetike

Bivša predsjednica Udruženja \”Prijatelji životinja u BiH\” Maida Šabeta je rekla tom listu da se taj šverc obavlja već dvije godine, a tek sada je počelo da izlazi u javnost.

– \”Ta priča stara je već dvije godine, a tek sada je počela da izlazi u javnost. Vjerujte, niko nikada nije dobio povratnu informaciju iz evropskih zemalja, odnosno fotografiju o tome gdje su ti psi završili\”, ispričala je Šabeta.

Ona tvrdi da se u tom poslu \”obrće\” novac između 100 i 200 eura po jednoj životinji.

Direktor Vetarinarske stanice u Bihaću Zekerijah Alagić je potvrdio te informacije, navodeći da, prema vijestima koje su do njega dolazile, pas koji na taj način ode u Evropu vrijedi 200 do 250 eura.

\”Zamislite, kada neko na taj način proda oko sto pasa. To nije baš malo novaca\”, naglašava Alagić.

Predsednica zagrebačkog Udruženja za zaštitu životinja \”Futura – daj šapu\” Tatjana Slatina kaže da je ne rijetko Zagreb usputna stanica švercovanim psima iz BiH.

– \”Ovo što pričate doista se događa, pse masovno potrpaju u kombije, te ih voze… U Njemačku stiže jako puno pasa, kao da ih oni nemaju dovoljno, iz Rumunije, Srbije, Crne Gore, Bosne, a iz Hrvatske nešto manje… Dakle, to su zemlje u kojima nešto ne funkcioniše kada je u pitanju zaštita životinja\”, ističe ona.

Taj \”posao\”, kako navode obavešteni, funkcioniše tako što u BiH sakupljaju životinje pod izgovorom da će biti udomljene, a onda ih preuzmu šverceri i prodaju u evropskim zemljama. Tamo ih koriste radi testiranja oružja ili za testove u proizvodnji šampona i sličnih kozmetičkih sredstava.

Izvor: Tanjug/DEPO PORTAL

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: